Lars Idermark. Foto: TT

Swedbanks ordförande lämnar

Uppdaterad
Publicerad

Swedbanks ordförande Lars Idermark lämnar sin post med omedelbar verkan, enligt ett pressmeddelande från Swedbank.

Tidigt under fredagsmorgonen publicerade Swedbank ett pressmeddelande med uppgiften att styrelsens ordförande, Lars Idermark, beslutat sig för att lämna sin roll med omedelbar verkan.

Inte förenligt med vd-uppdraget

Swedbank och penningtvätten

I pressmeddelandet lämnar Lars Idermark följande kommentar:

”Efter den senaste tidens starka debatt om Swedbank och frågan om bankens hantering av misstänkt penningtvätt i Baltikum har jag funnit att den massmediala uppmärksamheten som detta skapat inte är förenlig med mitt vd-uppdrag i skogskoncernen Södra. Därför har jag kommit fram till att det bästa beslutet är att jag lämnar uppdraget som ordförande i Swedbank med omedelbar verkan.”

”Svårt att bemöta felaktigheter”

Det står också i pressmeddelandet att det massmediala läget har gjort det svårt att bemöta felaktigheter och få gehör för sakfrågor och proportioner.

Nuvarande vice ordförande, Ulrika Francke, går nu in i rollen som ordförande.

Valberedningen intensifierar sitt arbete

I en kommentar på Swedbanks hemsida skriver valberedningen att en extra bolagsstämma kommer att hållas inom kort.

I ett sms till SVT Nyheter skriver valberedningens ordförande, Lennart Haglund, att han kallade till ett möte med valberedningen dagen efter Swedbanks stämma och att de hittills haft två möten.

”Vi har anlitat professionell rekryteringsfirma. Nu intensifierar vi vårt arbete.”

Tillträdde under ett besvärligt läge

Lars Idermark tillträdde som styrelseordförande 2008, då han – enligt pressmeddelandet – blev tillfrågad av den dåvarande valberedningen. Läget när han tillträdde beskrivs som besvärligt i och med finanskrisen.

Perioden varade endast ett antal år, men när bankens dåvarande ordförande och vd fick lämna banken 2016 fick han på nytt frågan. Och tackade ja.

Vidare i pressmeddelandet säger han:

”Jag har alltid satt sak före person. Det har varit en ledstjärna för mig som ordförande i Swedbank. Dessutom har jag alltid värnat transparens och en god och öppen relation mellan ledning och styrelse. Jag har alltid satt aktieägarna och kunderna i främsta rummet. Därför är den senaste tidens utveckling djupt beklaglig.”

Tror att förtroendet kommer återskapas

Pressmeddelandet avslutas med ett tack till bankens medarbetare samt en återblick på ett resultatstarkt 2018.

”Det kommer att ta lite tid att återskapa förtroendet. Men Swedbanks position som en av Europas mest lönsamma och framgångsrika banker kommer att kunna behållas.”

SVT Nyheter har sökt Swedbank och Lars Idermark, som hänvisar till pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet