”Som att bli tillbakakastad till stenåldern”

Publicerad

Rysslands angrepp på Ukraina fortsätter. Väst svarar med sanktion efter sanktion.

I helgen kom besked om att flera ryska banker kommer kopplas bort från det internationella finanssystemet Swift.

– Det är lite som att bli tillbakakastad till stenåldern vad gäller att hantera internationella transaktioner, säger Torbjörn Becker, chef för östekonomiska institutet, i Ekonomibyrån.

Åtgärden har beskrivits som den finansiella motsvarigheten till kärnvapen. 

Att ryska banker stängs ute från Swift får väldigt stor effekt på den ryska ekonomin, enligt Nordeas chefsekonom Annika Winsth.

– Det kommer påverka ryska företag men också företag runt om i världen som har haft handel med Ryssland, säger hon i Ekonomibyrån.

Utöver det riktar EU och USA sanktioner mot den ryska centralbankens valutareserv, världens fjärde största med tillgångar på omkring 630 miljarder dollar.

På måndagen meddelade USA:s finansdepartement dessutom att de förbjuder transaktioner med den ryska centralbanken och den statliga ryska investeringsfonden.

Men frågan är vilken effekt den ekonomiska krigsföringen har på Putin.

Strypta leveranser

Enligt Torbjörn Becker, chef för östekonomiska institutet vid Handelshögskolan har Ryssland inte så mycket att sätta emot. Den ryska ekonomin är relativt liten i förhållande till sanktionsländerna.

– Det mest kännbara hotet rent ekonomiskt är man kan strypa gasleveranserna till Europa, säger han i Ekonomibyrån.

Missa inte hela avsnittet av Ekonomibyrån: Ekonomin som vapen, på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.