”Vi har en nära dialog med samtliga banker och följer alltid upp eventuella störningar och misstänkta fall av penningtvätt”, skriver Swish vd Anna-Lena Wretman i ett mejl. Foto: Isabell Höjman/TT

Swishs vd: Inte aktuellt att ansöka om tillstånd hos Finansinspektionen

Uppdaterad
Publicerad

Finanspolisen är kritisk mot att Swish saknar tillstånd hos Finansinspektionen och kringgår därmed myndighetens tillsyn. Och den populära betaltjänsten har inga planer på att göra en förändring och ansöka om tillstånd.

”Det är i dagsläget inte aktuellt”, skriver Anna-Lena Wretman, vd på Getswish AB, i ett mejl.

Swish har enligt dagens lagstiftning varken någon rättighet eller skyldighet att rapportera störningar till myndigheterna. Det är i stället upp till ägarna, det vill säga de sex bankerna, att rapportera in misstankar om brottslig verksamhet. Detta upplägg försvårar, enligt Polisen, spårningen när pengarna förs över mellan olika banker.

Getswish AB, som driver betaltjänsten, vill inte kommentera kritiken från polisen men har tidigare svarat på SVT Nyheters frågor om de anser att de sköter sin del av uppdraget.

”I och med att det är bankerna som har kund- och avtalsrelationen samt att det är i banken kundens kontoanslutning finns, är det banken som svarar för de åtaganden som följer enligt tillståndspliktig verksamhet”, skriver vd Anna-Lena Wretman i ett mejl och fortsätter:

”Vi är helt transparenta med all information till bankerna och rapporterar allt till dem”.

Hur många fall av misstänkt penningtvätt eller dylika incidenter har ni rapporterat om till era ägare?

”Vi kan tyvärr inte lämna ut den informationen till marknaden”, säger Wretman.

Inga planer på tillstånd

Swish vill inte heller svara på hur de rent konkret går till väga för att rapportera in incidenter till bankerna.

”Vi har en nära dialog med samtliga banker och följer alltid upp eventuella störningar och misstänkta fall av penningtvätt. Vi har även ett nära samarbete med andra myndigheter för att följa utvecklingen inom området”.

Enligt Anna-Lena Wretman finns det i nuläget inga planer på att göra en förändring och ansöka om ett tillstånd.

”Det är i dagsläget inte aktuellt”, skriver hon.

SVT Nyheter har flera gånger sökt Swish och Anna-Lena Wretman för en kommentar på Polisens kritik men fått svaret att ingen finns tillgänglig för en intervju.

Det här är Swish

Swish är en betaltjänst i mobiltelefonen som privatpersoner, företag och organisationer kan använda för att skicka och ta emot pengar. Tjänsten startade som ett samarbete mellan sex av Sveriges största banker. Aktiebolaget Getswish ägs av Danske Bank, Handelsbanken, Länsförsäkringar, Nordea, SEB samt Swedbank och Sparbankerna tillsammans.  

I dag har flera andra banker anslutit sig till Swish. Det är bankerna själva som ansvarar för att utforma erbjudanden, villkor och eventuella avgifter för tjänsten till sina kunder. 

Swish lanserades 2012, då för enbart privatpersoner. 2014 lanserades Swish för företag och organisationer.

Källa: Swish.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.