Foto: ScanpixVisa alla (2)
Visa alla (2)

Telia höjer priset på datatrafik

Uppdaterad
Publicerad

Telia Sonera backar och kommer inte att ta betalt av nya kunder för Skype och annan ip-telefoni i mobiltelefonerna. Men priset på surfandet höjs för dem som inte vill köpa ett paket med alla mobiltjänster.

–Vi har fått signaler från kunderna att de vill kunna använda ip-telefoni och då låter vi det ingå, säger Ulrika Steg, chef för mobilitetstjänster i Sverige.

Telia Sonera har tidigare gått ut med att ip-telefoni ska kosta extra för kunder som tecknar nya abonnemang. Bakgrunden är att tjänster som Skype och Viber på sikt kan komma att konkurrera ut traditionella röstsamtal, som står för en stor del av teleoperatörernas inkomster. I Telias fall 80 procent.

Enligt Ulrika Steg ska beslutet inte leda till höjda priset på de abonnemang som inkluderar alla mobiltjänster. Däremot höjer Telia priset på separata surfpaket på upp till 30 kronor dyrare i månaden. Maxtaxan för dem som betalar per dag mer än fördubblas, från 9 kronor till 19 kronor, samtidigt som den tillåtna datamängden utökas.

–Det handlar om dem som köper data i lösvikt. Vi tycker att affärsmodellen behöver bli tydligare, att det kostar lite mer att göra så. Men de flesta i dag köper ett paket med tal, sms och surf, säger Ulrika Steg.

Intäkterna från mobil datatrafik ökar i snabb takt. 2011 var de totalt i Sverige 5,8 miljarder kronor, en ökning med 39 procent från året innan. Mobil datatrafik stod då för 22 procent av intäkterna på marknaden för mobila samtals- och datatjänster.

I februari gick Telia Sonera ut med att ip-telefoni ska kosta i framtiden, antingen genom dyrare abonnemang eller ett billigare datapaket där kunden köper ip-telefoni som en tilläggstjänst. Senare uppgav bolaget att villkoren inte kommer att ändras för befintliga kunder, men att det kommer att kosta i nya abonnemang.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer