Telia Soneras vd Johan Dennelind Foto: TT

Telia Sonera har hjälpt diktatur med censur

Uppdaterad
Publicerad

Telia Soneras dotterbolag i Tadjikistan Tcell har återigen blockerat en rad webbsidor, sociala medier och även stängt av sms-trafiken i delar av landet. Enligt Radio Free Europe som bevakar yttrandefrihetsfrågor i landet blockerades hundratals webbsidor.

Uppgifterna bekräftas i dag till SVT av Telia Sonera.

– Vi har fått en förfrågan från regeringen i Tadzjikistan och också rapporterat om den på vår hemsida. Vi har en situation som handlar om att vi måste leva efter de krav som finns i de länder där vi agerar. Vi har också sagt att vi inte tycker det är bra, säger Johan Dennelind, vd Telia Sonera.

Fanns det ett domstolsbeslut när ni stängde ner internet, sociala medier och smstrafiken i delar av landet ?

– Vi fick inte klarhet i vad som låg bakom. Man agerar på väldigt kort tid och kort sikt. Och så får man se till att man tar reda på vad som hänt i efterhand. Så funkar det och det är vi inte nöjda med. Därför har vi vår policy som säger att vi måste vi gå till botten med det här, säger Johan Dennelind.

Vad är det som ni har gjort mer exakt ?

– Vi går inte in i detalj på vad som sker i varje land. I vissa delar av landet fungerade inte Internettjänsterna. Det är inte bra. Den diskussionen tar vi vidare med myndigheterna i landet.

Organsiation har terrorklassas

Det var när oppositionen försökte samla till en regimkritisk demonstration via sociala medier i Tadzjikistans huvudstad Dusjanbe den 10 oktober i år som regimen svarade med att blockera internet.

Efter nära två veckor hävdes regimens blockad. Den regimkritiska demonstrationen blev aldrig av och organisationen som uppmanade till protester är numera terrorklassad av Tadzjikistans högsta domstol.

Telia har tidigare fått hård kritik för att ha hjälpt styret i landet att censurera internet.

Enligt företagets egen policy ska man följa de lagar och regler som finns i landet man verkar i gällande övervakning.

Hur verkningsfull är den policy nom ni agerar så här?

– Den fungerar i diskussion i det här skedet, men fakiskt inte ännu praktiken, säger Johan Dennelind.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Telias diktatursamarbete

Mer i ämnet