Kände regimkritikern om Telia-ledningens agerande: “Cynisk lögn”

Publicerad
Uppdrag granskning ·

En av Uzbekistans mest kända regimkritiker reagerar starkt på Uppdrag gransknings avslöjande om en tidigare okänd betalning från Telia till diktatorsdottern Gulnara Karimova.

– Telia Sonera försörjde en diktatur med medel att överleva, säger Pulat Ahunov.

I ett dokument från 12 juli 2012, som Uppdrag granskning tagit del av, framgår det att diktatorsdottern vill ha 20 miljoner dollar för “beskydd” så att Telia i Uzbekistan inte ska beslagtas av staten.

Enligt förhör som amerikanska utredare gjort med en Teliachef ska dåvarande vd:n Lars Nyberg och hans högra hand – Tero Kivisaari, verksamhetsansvarig för verksamheten i öst, ha sanktionerat affären mitt under den brinnande mutskandalen hösten 2012.

Affären ska ha godkänts under förutsättning att betalningarna inte syns i bokföring på huvudkontoret i Stockholm – och skedde samtidigt som Lars Nyberg inför den samlade svenska presskåren bedyrade:

– Jag känner mig övertygad om att TeliaSonera inte har mutat någon.

”Falsk information”

Pulat Ahunov är en av Uzbekistans mest kända regimkritiker och har noga följt Teliahärvan. Han reagerar starkt när han får ta del av Uppdrag gransknings nya uppgifter och Lars Nybergs uttalanden.

– De säger ”vi har inte gjort det”, och ger samtidigt order om att ge mer pengar till Gulnara Karimova. Det är fruktansvärt, det är svårt att förstå. Det är en så cynisk lögn.

Att säga att någon ljuger, det är ett väldigt starkt påstående, som vi aktar oss för.

–  Ja, jag förstår att säga att en man ljuger, det är starka ord, men han ger falsk information, vilseledande information. Det är fruktansvärt.

Telia känner till uppgifterna

Telias nuvarande chefsjurist bekräftar för Uppdrag granskning att han känner igen de nya uppgifterna, från bolagets egna utredningar.

Lars Nyberg vill inte ställa upp på en intervju med Uppdrag granskning. Genom sina försvarsadvokater bekräftar han i ett mejl att frågan om beskydd nådde honom sommaren 2012 – men skriver att han vägrade betala. Han uppger att han aldrig hört talas om en ny transaktion på 20 miljoner dollar, och skriver att varken svenska eller amerikanska myndigheter funnit någon sådan.

Uppdrag granskning har kontaktat Tero Kivisaari och Gulnara Karimova, deras ombud har valt att inte svara.

Uppdrag granskning: Telia och hemligheten

Hela reportaget ”Telia och hemligheten” sänds onsdag 16 september klockan 20 i SVT1 – det släpps redan klockan 12 på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.