Överåklagare Gunnar Stetler. Foto: Scanpix

Åklagaren: Teliaaffären ”som ett köp på Plattan”

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren som utreder Telia Soneras affär i Uzbekistan anser att den kan uppfattas som ett köp på Sergels torg i Stockholm.

– Låt säga att jag går ner på Plattan vid Sergels torg, köper en radioapparat med avklippta sladdar och blir gripen. Om jag säger att ”jag trodde att Plattan var en normal handelsplats för elkomponenter” finns det ju ingen domstol i denna värld som skulle säga att det kan uppfattas så, säger Gunnar Stetler vid riksenheten mot korruption.

Men – tillägger han – förklaringen skulle möjligen kunna hålla ”om man kommer från Östersund”.

Telias diktatursamarbete

Fryst konto

Ingen på Telia är i detta skede misstänkt för brott, däremot misstänker åklagarna den ljusskygga uzbekiska partnern Takilants formella företrädare för penninghäleri och mutbrott. Stetler anser att den enda möjliga ickebrottsliga förklaringen till Telias agerande är Östersund-jämförelsen. Alltså att man inte skulle ha begripit bättre när man gick in i ett av världens mest korrupta länder och betalade cirka 2 miljarder kronor för en 3G-licens till ett brevlådeföretag i Gibraltar med en 24-årig kvinna i modebranschen som enda företrädare.

Telia vill inte kommentera ärendet.

Stockholms tingsrätt har på åklagarsidans begäran fryst ett konto med 200 miljoner kronor som tillhör Takilant. Rätten ogillade mutbrottsmisstanken och därmed möjligheten att frysa mer pengar. Det överklagades av Stetler, men nu drar han tillbaka sin överklagan för att den för dagen inte har någon praktisk betydelse.

-För närvarande gör jag bedömningen att det inte finns några andra pengar att säkra, säger han.

Beslagtog bostad

I Schweiz finns dock motsvarande flera miljarder svenska kronor frysta i samband med en penningtvättsutredning där den uzbekiska diktatorsdottern Gulnara Karimova, liksom i Teliafallet, misstänks ha skott sig.

Nyligen beslagtog en rysk domstol Karimovas lägenhet i Moskva, också med anledning av en infekterad telekomaffär. Lägenheten rapporteras vara värd 70 miljoner kronor.

Fakta

Fakta: Telias affär i Uzbekistan

Telia Sonera köpte 2007 bland annat en 3G-licens för sin verksamhet i Uzbekistan av Gibraltarregistrerade bolaget Takilant. Det företräds av en ung kvinna, Gayane Avakyan, med band till Gulnara Karimova, dotter till Uzbekistans diktator Islam Karimov.

Totalt har Takilant fått omkring 1,7 miljarder kronor av Telia. Takilant äger fortfarande 6 procent av den uzbekiska operatören, Ucell. I februari 2013 kan Takilant sälja den posten, värderad till omkring en halv miljard kronor, till Telia.

Avakyan och en 36-årig man, Alisher Ergashev, misstänks av svenska åklagare för mutbrott. Ergashev driver företag med Karimova i Frankrike.

Takilant-tillgångar på motsvarande 200 miljoner kronor på ett konto i Nordea har frysts av åklagarna. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Telias diktatursamarbete

Mer i ämnet