Tidigare anställda: ”Vi lurade arbetsförmedlingen”

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare anställda hos Personalstrategerna berättar för SVT hur man riggat kontrollbesök och förfalskat personalens cv:n för att uppfylla Arbetsförmedlingens krav.

Det är inte bara deltagare och personal som reagerat på Personalstrategernas verksamhet. I höstas hade Arbetsförmedlingen fått in så många klagomål från lokalkontor att man stoppade tillflödet av nya arbetslösa till bolaget. Klagomålen gällde bland annat låg bemanning och hög personalomsättning, i flera fall så allvarliga brister att man ansågs bryta mot avtalen.

Men stoppet hävdes efter att bolagets vd skickat ett brev med förklaringar och löften om förbättringar, bland annat hänvisade han till att Personalstrategerna skulle motarbetas av lokala Arbetsförmedlingar. Arbetsförmedlingen skickar nu åter arbetslösa till bolaget och hoppas upptäcka eventuella brister genom lokala kontroller.

– Det intressanta för oss är vad man gör åt det, det är det vi kontrollerar, säger Arbetsförmedlingens förvaltningsdirektör Jan-Olof Dahlgren till SVT.

Tidigare anställd berättar

Men vi får alltså höra flera uppgifter om att man riggat inför Arbetsförmedlingens kontroller, bland annat berättar ”Lisa” om hur man förberedde kontrollbesöken:

– När en signal om att Arbetsförmedlingen var på väg ut för kontroll, så började deltagare flyttas runt till signaturer som inte ens jobbade på orten...

Så då sa man att den här arbetslösa befinner sig under den här personen, den här anställde som inte ens var på den orten?

–  Ja precis.

Så man arrangerade just för Arbetsförmedlingens kontroller?

Ja, det gjorde man.

Hon beskriver också hur man löste problemen med personalens bristande kompetens.

– Många av personalen har inte ens jobbat med människor tidigare utan man måste förfalska cv:na som man får in så det ser ut som att personerna har jobbat med just det som Arbetsförmedlingen kräver.

Förfalska cv:n?

Ja. Har man kanske jobbat som personlig assistent så får man det att låta som att man har jobbat med arbetslivsinriktad rehabilitering. Man kan ha jobbat med barn fast det står att man har jobbat med vuxna.

Bolagets vd Per Fredriksson tillbakavisar i mejl till SVT att man skulle göra något av detta. Han menar att alla påståenden om förfalskade cv:n eller riggade kontroller är felaktiga.

Kan vara avtalsbrott

Arbetsförmedlingens Jan-Olof Dahlgren reagerar starkt på uppgifterna från de tidigare anställda.

– Den här beskrivningen att man slussar runt sökande och personal på det sätt som du säger, det är ingen uppgift som vi har så det är en ny uppgift för oss och det får vi ta vara på

Får man göra så?

Nej alltså, grunden är ju att det ska finnas fortfarande bemanning som stämmer med antalet deltagare. Skulle det där vara ett sätt att lösa den frågan som en kuliss då är det fel i förhållande till avtalet.

Om bolaget förfalskat cv:n är detta enligt Dahlgren ett avtalsbrott:

– Och då innebär det att då har det företaget fått betalt för nåt som man inte har levererat. Har det skett systematiskt, då är det ett allvarligt avtalsbrott. Och det är en fråga som om vi har tillgång till den informationen, då ska vi göra nåt av det. Och ni har lämnat den till oss nu.

Hjälp SVT att granska företagen som lovar hjälp till arbetslösa. Lämna ditt tips och diskutera granskningen här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.