Foto: TT

Trots fel och fusk: Nytt succéresultat för coachbolaget

Uppdaterad
Publicerad

Stopp för verksamhet och upphandlingar. Återbetalningskrav på tolv miljoner. Efter avslöjanden om allvarligt fusk såg läget mörkt ut för det kritiserade jobbcoachföretaget Personalstrategerna, som numera heter ABC-kraften. Men pengarna slutade aldrig rulla – och nådde i fjol rekordnivåer. Samtidigt kommer ny kritik mot bolagets hjälp till nyanlända. 

Efter SVT:s granskning av jobbcoachbranschen 2013 gjorde Arbetsförmedlingen en egen undersökning av några av de största och mest kritiserade bolagen. 

För ett företag fick den hårda konsekvenser. Utredningen av Personalstrategerna – som numera heter ABC-kraften – visade att man systematiskt lämnat felaktiga uppgifter om sin personal. Arbetsförmedlingen bröt samarbetet på 26 orter, krävde tillbaks drygt tolv miljoner och uteslöt bolaget från flera nya upphandlingar. 

SVT granskar arbetslöshetens vinnare

Hundratals miljoner i ökad omsättning

Chefen beskrev att bolaget var nära en konkurs, men SVT Nyheters granskning visar nu att utbetalningarna från Arbetsförmedlingen aldrig stoppades helt – utan under 2015 tvärtom sköt i höjden. De ökade från drygt 73 miljoner 2014, till drygt 175 miljoner i fjol. 

I ABC-kraftens senaste årsredovisning återspeglas framgången i en drastiskt ökad omsättning, från 42 till 152 miljoner kronor. 

Även moderbolaget Happy Business är mycket framgångsrikt, och SVT:s granskning visar att de två ägarna har fortsatt att göra stora aktieutdelningar på extra bolagsstämmor. På fem år uppgår nu de två ägarnas totala utdelningar, löner, pensioner och bonus till över 100 miljoner kronor.

Har fortsatt samarbetet med Arbetsförmedlingen

Förklaringen till de mer än fördubblade utbetalningarna från Arbetsförmedlingen ligger i att bolaget både kunnat behålla gamla, och teckna helt nya avtal med myndigheten, bland annat för stöd till nyanlända där behovet också ökat. Arbetsförmedlingens åtgärder innebar helt enkelt aldrig något totalstopp för Personalstrategerna/ABC-kraften. 

– Så är det, bolaget har haft andra avtal med oss och där  har vi inte haft den avtalsenliga grunden att agera på samma sätt, säger Arbetsförmedlingens upphandlingschef Martin Kruse.

Enligt Kruse kan myndigheten bara stoppa samarbetet med ett företag på just de orter, och inom just de tjänster, där man konkret lyckas belägga fusk eller fel. I fallet med Personalstrategerna/ABC-kraften skulle ett totalstopp ha krävt belagda fel på alla de drygt 50 kontor som bolaget har runtom i landet, och dessutom inom flera olika tjänster.

Företaget deltar i alla upphandlingar igen

Eftersom man sett en minskning av antalet formella klagomål i Arbetsförmedlingens system, har man nu också öppnat dörren för ABC-kraften att åter delta i alla upphandlingar.

SVT har tagit del av de klagomål som registrerats i Arbetsförmedlingens system, och flera av dem handlar numera om insatserna för nyanlända. Bolaget ska bland annat ge undervisning om det svenska samhället till människor med små eller obefintliga svenskakunskaper. 

Brister i språkundervisningen

I flera fall handlar klagomålen om bristande språkstöd. När deltagare inte förstår svenska ska bolaget ordna flerspråkiga lärare eller tolk för att inte undervisningen ska bli helt meningslös för deltagaren. 

Våren 2015 fick Arbetsförmedlingen till exempel in klagomål på att detta inte fungerade hos ABC-kraften i Nyköping. Bolaget tillbakavisade först kritiken men myndigheten samlade deltagare till ett möte där bilden bekräftades. Bolaget lovade då att åtgärda problemen och har vid flera möten därefter intygat att språkstödet fungerar. 

Men när SVT nu möter deltagare utanför lokalen i Nyköping får vi en annan bild. De som talar med oss berättar att undervisningen fungerar bra för deltagare som kan svenska, men att det samtidigt också finns deltagare som inte förstår någonting alls. 

Arbetsförmedlingen: ”Det ska inte fungera så”

Arbetsförmedlingens chef i Nyköping, Mats Karlsson, reagerar starkt på uppgifterna.

– Det ska inte fungera så, det ska fungera så att man får rätt hjälp. Vi kommer att prata med bolaget redan nu och säga att det här är inte okej.

SVT Nyheter har sökt bolagets vd och ägare Per Fredriksson upprepade gånger utan resultat.

Vet du mer om ABC-kraften/Personalstrategerna eller andra bolag som ska hjälpa arbetslösa och nyanlända? Kontakta vår reporter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar arbetslöshetens vinnare

Mer i ämnet