”Tillfällig” inflation troligen inte längre tillfällig

Publicerad

Konjunkturinstitutet varnar nu för att den höga inflationen kanske inte är lika tillfällig som man tidigare trott.

– Man börjar förvänta sig att det här kanske ligger kvar, säger Ylva Hedén Westerdahl, prognoschef på Konjunkturinstitutet.

Riksbanken, Konjunkturinstitutet, arbetsmarknadens parter. Nästan varje gång det kommit nya månadssiffror på den stigande inflationen det senaste året har kommentaren varit att bland annat de höga el- och bränslepriserna är tillfälligt höga. Och att det därför inte finns någon anledning att justera vare sig räntan eller lönerna.

Men detta kan nu ändras efter februari månads rekordhöga inflationstaktssiffor.

– Vi har sagt så tidigare, men tillfälliga effekter som ligger kvar länge och överraskar hela tiden det gör att man börjar förvänta sig att det här kanske ligger kvar. Och det som är viktigt är vad företag och personer som du och jag tänker om den framtida inflationen. Då kan det bli självuppfyllande, säger Ylva Hedén Westerdahl.

Kan det bli så nu?

– Ja, det tycker jag nog. Det finns en risk att just nu står stjärnorna lite rätt till. Företag har länge känt sig pressade av stigande priser, minskade marginaler, och du är här och pratar. Det gör att det blir en ökad medvetenheten om och en större acceptans för att priserna kommer att stiga. Och att det är det vi kommer att se. Då kan det bli lättare att skicka igenom priserna, säger Ylva Hedén Westerdahl.

Hon poängterar också det faktum att Sverige just nu också har en svag krona vilket även det gör importerade varor dyrare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.