Foto: TT/Privat

Tog sms-lån för att köpa blöjor – blev fast i skuldträsket

Uppdaterad
Publicerad

Annamarielle var för stolt för att erkänna för familjen att hon inte hade pengar. I stället tog hon ett sms-lån. Åtta år senare kämpar hon fortfarande för att bli skuldfri.

2006 var Annamarielle Johansson ensamstående med två barn och pluggade på Komvux. Hennes sommarjobb tog slut innan hon skulle få sitt studielån och hon behövde desperat pengar till mat och blöjor. Hon gick till socialen men fick nej. Då hörde hon reklam för sms-lån på radion.

– När jag hade tagit lånet var det en skön känsla. Jag kände att jag hade löst det utan att behöva svälja min stolthet och fråga min nära om hjälp. Kallduschen kom sedan, när räkningen kom, säger hon.

SVT granskar snabblånen

Hamnade hos Kronofogden

Hon lånade först 1.000 kronor och fick betala 1.400 kronor. Sedan lånade hon 2.000 kronor. Då skulle hon betala tillbaka nästan 3.000 kronor inom 30 dagar, och det kunde hon inte. Efter bara några veckor var hon hos inkasso, några veckor efter det hos Kronofogden.

– Det var min största mardröm att hamna hos Kronofogden. Jag blev ganska deprimerad och tänkte att 'varför ska jag betala resten av räkningarna?'. Det var då det började gå utför. Jag samlade på mig skulder och till slut stängde de av elen.

Har kämpat för att bli skuldfri

När elen stängdes av gick Annamarielle till banken och tog ett lån till normal ränta och började betala av alla skulder hon hade dragit på sig under två års tid. I dag, efter flera års kamp, är hon snart skuldfri. Men pricken från skulderna sitter kvar i fem år från sista betalningen.

– Det gör mig ledsen att man sätter så många i skiten. Jag kan inte ens skaffa ett mobilabonnemang eller ta någonting på faktura. Jag kan inte köpa hus. Jag kan inte göra någonting. När man är 18 år tänker man inte på att man kanske vill köpa hus i framtiden.

Varför tar man sms-lån tror du?

– Det har jag frågat mig många gånger. Jag vet själv vilken desperation jag hade. Jag visste inte hur jag skulle ge mina barn mat. Men vad jag har förstått är det inte därför många tar det, utan de tar det för att lyxa till vardagen eller står på krogen för att kunna köpa helrör till kompisarna. Det förstår jag inte. Men utåt sett ska man vara så fin, duktig och rik och passa in i samhället och det kan vara ett sätt att visa sig bättre än vad man är.

Politikerna borde satt stopp

Annamarielle Johansson tycker att politikerna borde ha satt stopp för sms-lånen för länge sedan. Lånet hon tog hade en effektiv ränta på 1.300 procent, vilket borde räknas som ocker, menar hon.

– Så länge folk fortsätter att ta lånen så kommer de att finnas kvar. Det är ett sätt för dem att tjäna pengar på svaga människor i samhället. Och tyvärr finns det många svaga människor, säger hon.

Har du tagit sms-lån? Kontakta #dinröst på Twitter eller Facebook, eller mejla dinrost@svt.se.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar snabblånen

Mer i ämnet