Genrebild på KPMG-kontor. Personerna på bilden har inte med den aktuella händelsen att göra. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Toppjurist betalade tillbaka miljoner

Uppdaterad
Publicerad

En av revisorsjätten KPMG:s högsta chefer, delägaren Fred Gander, har återbetalat fem miljoner kronor till danska Skattemyndigheten. Detta i samband med utredningen kring det skattebedrägeri, som kostat danska staten minst 18 miljarder kronor.

Det är i samband med den stora granskning av det som kallas ”Europas största skattebedrägeri någonsin”, som SVT och TT genomfört med ett 20-tal nyhetsredaktioner över hela Europa, som Danmarks radio via trovärdiga källor fått information om återbetalningen.

Misstänkt för skattebrott

Fred Gander, som är chef för KPMG:s skatteenhet i London, beslutade nyligen att återbetala pengarna från det som enligt danska Ekobrottsmyndigheten och Skattemyndigheten beskrivs som skattebedrägeri. Gander är i Tyskland misstänkt för skattebrott. Han har via sina advokater sagt nej till intervju.

KPMG-juristen förekommer i de 180 000 hemliga affärsdokument som SVT och TT tagit del av via Tyska researchkollektivet Correctiv. Han var tidigare partner vid advokatbyrån Dewey Ballentine, samma byrå som den brottsmisstänkte skattejuristen Hanno Berger också arbetade vid.

Ville få ut tre miljarder

I dokumenten och vittnesmål framgår det att Fred Gander 2011 deltog i att planera ett så kallad cum-ex-upplägg mot tyska staten. Men hjälp av sex amerikanska brevlådepensionsföretag var syftet att få ut motsvarande över tre miljarder kronor, en transaktion som skedde via den australiensiska storbanken Macquaire bank.

KPMG har cirka 200 000 anställda i 148 länder. Revisorsföretagets presschef Brian Bannister säger till Danmarks radio att ”Vi uppträder lagligt och med integritet och vi förväntar det samma från våra anställda, vårt företags kunder, skattemyndigheter och andra parter som vi samarbetar med. Men framför allt – i alla hänseende i vårt arbete.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.