Det torra vädret slår hårt mot vattenkraften. Foto: Henrik Montgomery/Christine Olsson/Gorm Kallestad TT

Torkan ger rejäl prisuppgång på el

Publicerad

I juni låg elpriset i Sverige på den högsta siffran för en junimånad på tio år. Den huvudsakliga förklaringen är det torra vädret, som slår hårt mot vattenkraften.

I juni förra året var priset för en kilowattimme på elbörsen Nord Pool 30 öre – under 2018 har det ökat till 45 öre.

– Det är en ovanligt stark prisuppgång. Det har två orsaker – dels har vi torrt väder, som sätter avtryck i vattenkraften. Ungefär hälften av nordisk elproduktion sker med vattenkraft. Utöver det har kostnaden för att producera el i Europa gått upp, säger Arne Bergvik, chefsanalytiker på Jämtkraft, till TT.

Kan få betala över tusenlappen

Den som har en medelstor villa med rörligt elpris, och därmed betalade runt 600 kronor för sin el i juni 2017, kan i år få betala över tusenlappen för samma månad.

Sett till helåret 2018 kan priset bli upp till 7 000 kronor högre än 2017. För en industrianläggning kan det handla om miljonbelopp.

Att efterfrågan på kol- och gaskraft ökar i tillväxtländer runtom i världen påverkar i förlängningen den svenska marknaden.

Den nordiska elmarknaden är sammankopplad med Europa där elpriset sätts av kol- och gaskraftverk, vilket gör att de svenska och europeiska elpriserna påverkas av priset på kol och fossilgas – råvaror som handlas på världsmarknaden där aptiten ökar, enligt Bergvik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer