• Viktigt meddelande:

    Det brinner kraftigt nordväst om Åbuamossen i Hässleholms kommun. Personer som bor i området bör förbereda sig på evakuering. Läs mer

Fem av de värsta somrarna de senaste 100 åren

Publicerad

Jämfört med många andra länder i världen är Sverige relativt förskonat från extrem torka – men trots det finns det somrar som svenska bönder nog helst skulle glömma.

För att sätta årets torka i relation har vi tittat på SMHI:s statistik över nederbörd i juni, juli och augusti och sedan har vi djupdykt i SVT:s bandarkiv för att se hur de fem värsta torkåren egentligen såg ut.

1955

Vid ett besök i Stäket 1955 konstaterar jordbruksminister Sam Norup, Bondeförbundet (nuvarande Centerpartiet), att ”kålroten är förkrympt och det inte finns några knölar under potatisstånden”:

Inget regn kunde rädda förödelsen efter torkan, menade jordbruksministern Sam Norup (Bondeförbundet/C). Foto: SVT

1959

1959 tvingas jordbrukare Stig Andersson i Rinkaby att börja skörda rekordtidigt:

”Ett par hundra kilon mindre säd” blev det än normala år.

1975

Våren 1974 är, enligt SMHI, den längsta kända period utan mätbar nederbörd. I Västergötland går det då 65 dagar utan regn. 1975 och 1976 är två av de år som sticker ut i SMHI:s nederbördsstatistik som regnfattiga somrar:

Från Skåne till Norbotten behövdes det regn under sommaren 1975. På många håll ”lyste gräset gult istället för grönt.” Foto: SVT

1983

Läget är kritiskt på flera håll i landet 1983, bland annat på Öland där såväl bönodlare som djurägare lider av vattenbristen:

Det skulle ha funnits fem bönor i varje bönskida på Öland – år 1983 fanns det bara två eller tre. Foto: SVT

1992

1992 inträffar en försommartorka som enligt SMHI kan vara den svåraste som drabbat Sverige de senaste 100 åren. Torkan kostar lantbruket runt tre miljarder kronor det året, enligt TT. Jordbruksminister Karl Erik Olsson (C) konstaterar att det troligtvis är första gången sedan 1940-talet som Sverige inte blir självförsörjande på spannmål det året:

”Det var betydligt värre än jag trodde,” sa jordbruksministern Karl Erik Olsson (C) till Aktuellt. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder i Gävleborgs län 2018

Mer i ämnet