Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
EU ratas av många länsinvånare men hyllas av räddningstjänstens Hans Nornholm. Hör hur EU-samarbetet räddade skogen i Ljusdal under skogsbränderna 2018. Foto: Malin Eirefelt/SVT

Många gävleborgare negativa till EU – men skogen i Ljusdal räddades av unionsamarbetet

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen 9 maj firas Europadagen i hela EU. I Gävleborg är invånarna mer negativa till EU, än genomsnittssvensken. Men det finns områden där länet tydligt gynnas av EU-samarbetet.

57 procent av svenskarna var positiva till EU när SCB gjorde den senaste mätningen, november 2020. I Gävleborg var siffran lägre. Av de svarande var bara 48 procent positiva här.

Oavsett vad länsinvånarna säger så är Hans Nornholm övertygad om vinsterna med unionen. Han var operativ chef på Gästrike räddningstjänst under släckningsarbetet under de stora skogsbränderna 2018.

– EU-samarbetet var klart avgörande för hur bra resultatet ändå blev. Vi hade behövt sätta begränsningslinjerna mycket längre bort och mycket mer skog hade brunnit ner utan dem. När det blir stora händelser så hjälps man åt inom EU. Det fick vi verkligen ett kvitto på 2018, säger Hans Nornholm.

9 maj firas Europadagen i hela EU. Syftet är att uppmärksamma och fira freden och sammanhållningen i unionen.

9 maj är årsdagen för Schumandeklarationen som ses som startskottet för EU. Robert Schuman var Frankrikes president som i ett tal 1950 föreslog en ny form av politiskt samarbete i Europa som skulle göra ett nytt krig otänkbart.

Källa: www.europa.eu

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder i Gävleborgs län 2018

Mer i ämnet