Länsstyrelsen i Gävleborg får 9,5 miljoner i ersättning för att ha övertagit den kommunala räddningstjänsten i samband med skogsbränderna 2018. Foto: Mats Andersson/TT

9,5 miljoner – länsstyrelsen i Gävleborg ersätts för skogsbränderna 2018

Uppdaterad
Publicerad

Det ekonomiska efterspelet fortsätter efter skogsbränderna i Gävleborg 2018. Länsstyrelsen får nu drygt 9,5 miljoner kronor.

Det var mellan den 14 juli och 9 augusti 2018 som flera skogsbränder rasade i bland annat Ljusdals kommun.

Efter drygt en veckas tid övertog länsstyrelsen i Gävleborg ansvaret för den kommunala räddningstjänsten. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, beslutar därför att länsstyrelsen har rätt till ekonomisk ersättning då man istället för kommunen svarat för vissa kostnader.

Mångmiljonersättning

Tidigare har bland annat Ljusdals kommun fått 16 miljoner kronor. MSB har beslutat att ytterligare ge Ljusdals kommun ersättning med drygt 1,1 miljoner kronor.

Även Gästrike räddningstjänst och Hudiksvall har tidigare fått ersättning med drygt sex miljoner, respektive 2,5 miljoner kronor, för att ha bistått släckningsinsatsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder i Gävleborgs län 2018

Mer i ämnet