Foto: TT

Nu har Ljusdal fått statlig ersättning efter skogsbränderna

Uppdaterad
Publicerad

Skogsbränderna i Ljusdal under sommaren 2018 krävde stora insatser från den kommunala räddningstjänsten. Nu kommer sista delbetalningen från MSB till Ljusdal som har fått sammanlagt 16 miljoner kronor från den statliga myndigheten.

Ljusdals kommun har sammanlagt begärt ersättning om totalt 16 miljoner kronor för kostnader som uppkom för räddningstjänsten i samband med de stora skogsbränderna i kommunen i fjol.

Nu har den sista utbetalningen landat på kommunens konto, själv har man endast behövt betala en självrisk på 600 000 kronor. Ersättningen är välbehövlig:

– Det här är ingenting man har i budget att kunna hantera, annars skulle något annat ha fått lida, säger Tom Westerberg, ekonomichef på Ljusdals kommun.

Ersättningen täcker allt från kostnader för materiel till personal.

Ytterligare regeringsstöd

Utöver ersättningen från MSB beslutade regeringen att skjuta till upp till 40 miljoner kronor efter sommarens skogsbränder för kostnader utöver de direkta släckinsatserna. Av dessa har 3,9 miljoner gått till Ljusdal och ersätter bland annat övrig personal inom kommunen som exempelvis jobbade med att ta hand om personer som fick evakuera från sina hem.

– Vår socialtjänst har varit starkt engagerade i det, säger Tom Westerberg.

Även Länsstyrelsen Gävleborg får ersättning från MSB med drygt en miljon kronor. Det handlar bland annat om att Länsstyrelsen övertog ledningsinsatsen i Ljusdal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder i Gävleborgs län 2018

Mer i ämnet