Alla, både myndigheter och andra som deltog i insatserna mot skogsbränderna, kan ha rätt till ersättning för sina kostnader. Foto: SVT

Efter skogsbränderna – nu kommer miljoner i ersättning

Publicerad

Besluten om ersättning till alla som deltog i arbetet med att släcka sommarens bränder i Ljusdal börjar nu trilla in. Bland annat får Gästrike räddningstjänst knappt sex miljoner för att ha bistått Ljusdals kommun med att bekämpa bränderna.

Det är lagen om skydd mot olyckor som gör det möjligt för myndigheter, andra aktörer eller frivilliga att få ersättning för sina kostnader i samband med insatser som den mot sommarens skogsbränder.

Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som tar ställning till ansökningarna.

Skogsbränderna i Gävleborg 2018

Betalning för släckbil

Gästrike räddningstjänst får knappt sex miljoner från staten. Hudiksvalls kommun får lite över två och en halv miljon kronor för sina kostnader för räddningstjänst, som inbegrep en släckbil och motorsprutor.

Besluten om ersättning kom under måndagen och kommer att följas av flera liknande beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna i Gävleborg 2018

Mer i ämnet