Skadorna består mest av spårbildning och uttryckta vägbanor. Foto: Erik Simander/TT

42 mil väg skadades vid sommarens skogsbränder

Publicerad

Miltals med vägar har skadats efter sommarens stora skogsbränder. Det är främst den ökade mängden tung trafik som har varit påfrestande för vägnätet, visar en kartläggning av Trafikverket och Skogsstyrelsen.

Det är vägarna i brandområdena i Kårböle i Gävleborg, Lillåsen och Storbrättan i Jämtland och Trängslet i Dalarna som har undersökts på uppdrag av regeringen. Det är främst enskilda vägar med grusbeläggning som har tagit skada.

Under släckningsarbetet förekom intensiv trafik med tunga fordon vilket har lett till spårbildning och uttryckning av vägbanan. Sammanlagt är det 42 mil väg som har skadats varav 17,5 i Kårböle, 12,5 i Lillåsen, 6,5 i Trängslet och 5,5 i Storbrättan. Återställning beräknas kosta sex miljoner kronor.

Skogsbränderna i Gävleborg 2018

Även det statliga vägnätet har undersökts men där har mindre skador endast hittats på länsväg 735 mellan Laforsen och Ramsjö.

Ska klara ökade transporter

Vägarna i brandområdena behöver enligt rapportskrivaren dels återställas, men även förstärkas för att under kort tid klara av de ökade transporterna av brandskadat virke, vilket skulle kosta ytterligare elva miljoner kronor.

I Kårböle är skadorna mest omfattande, på över 17 mil väg. Foto: Patrik Jonsson/SVT

I rapporten framgår att markägare kan söka ersättning för skador på lös egendom som uppkommit under räddningsinsats. För förstärkningsåtgärder föreslår Skogsstyrelsen fyra riktade stöd på sammanlagt 72 miljoner kronor till skogsägare, väghållare och logistikföretag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna i Gävleborg 2018

Mer i ämnet