Foto: SVT.

Räddningstjänsten polisanmäls för skogsbranden i Enskogen

Uppdaterad
Publicerad

Markägare hävdar att den största av sommarens skogsbränder i Enskogen i Ljusdal hade kunnat förhindras. En tidig släckinsats hade gjorts utan att meddela markägarna – sedan blossade branden upp igen och växte sig gigantisk. Nu polisanmäler markägarna räddningstjänsten.

– Min ilska är att det inte hade behövt vara så här, säger markägaren Anders Jonsson.

Enligt räddningstjänsten startade Enskogenbranden på måndag den 16 juli, men i efterhand har markägarna fått höra att det började brinna redan på söndagen.

Helikopterpilot meddelade campare

Enligt personer som campade i området på söndagen hade en helikopter sett röken, kommit dit och släckt från luften, meddelat camparna på marken att räddningstjänsten var på väg med mer personal, och sedan lämnat platsen.

Skogsbränderna i Gävleborg 2018

Men det kom aldrig någon markpersonal den där söndagen, och markägaren, som alltid ska bli kontaktad för eftersläckningsarbete, fick aldrig veta något om branden.

På måndagen blossade branden upp igen med full styrka.

Flera markägare har nu polisanmält räddningstjänstens agerande och menar att branden hade kunnat förhindras om information nått dem på söndagen.

Räddningstjänsten saknade kännedom

Räddningstjänsten i Ljusdal hävdar att de aldrig fick kännedom om att det brann i Enskogen redan på söndagen.

– Om det har brunnit utan vår vetskap och någon har sett det utan att larma så är det olyckligt, säger Peter Nystedt, räddningschef.

Enligt Peter Nystedt var det privata helikopterföretaget inhyrt för att bekämpa branden i Ängra och man fick ingen information från dem om att det hade vattenbombats även i Enskogen.

– Om det är så är det ett eget initiativ från piloten som vi inte känner till, säger Peter Nystedt.

Hör markägaren Anders Jonsson berätta i klippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna i Gävleborg 2018

Mer i ämnet