Kenneth Eriksson, räddningsledare vid räddningstjänsten i Ljusdal. Foto: SVT

Boende i Enskogen evakueras – det brinner kring byn

Uppdaterad
Publicerad

Vid 14-tiden evakuerades Ängra camping i Ljusdals kommun sedan elden kommit för nära. På eftermiddagen upptäcktes en ny brand bara några kilometer bort, vid Enskogen strax norr om Laforsen, och nu uppmanas boende där att evakuera.

De senaste dygnen har man haft ett kriscentrum för den stora skogsbranden i Ängra på en äng vid byn. På måndag eftermiddag närmade sig skogsbranden så mycket att räddningstjänsten valde att evakuera campingen, rapporterar P4 Gävleborg.

Campingen ligger strax söder om Kårböle i Nordvästra Hälsingland och där har det nu brunnit i skogen sedan i lördags. I ett VMA – Viktigt meddelande till allmänheten – uppmanas de som befinner sig i närområdet att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Ny brand upptäckt i Enskogen – boende evakueras

Kenneth Eriksson är räddningledare på plats i Ängra och SVT Nyheter Gävleborg når honom på telefon när han sitter i en helikopter vid 16.20 på måndagen. Han berättar att man nu upptäckt ytterligare en brand vid Enskogen strax norr om Laforsen, vilket i sin tur bara är några kilometer från Ängra.

– Den sprider sig snabbt, det här ser inte bra ut. Vi måste utrymma byn.

Hur går arbetet med de andra bränderna?

– Det går inte bra, säger Kenneth Eriksson.

Ett nytt VMA, Viktigt meddelande till allmänheten, har utfärdats om evakuering av Enskogen.

Flertal skogsbränder rasar

Flera andra bränder härjar också just nu i området, bland annat vid Nötberget och Tovåsen. Dessutom har man under eftermiddagen, via brandflyget upptäckt minst två brandhärdar i Hudiksvalls och Nordanstigs kommuner.

Vid 18.30-tiden rapporterade SOS om ytterligare en brand i området. Den här gången i Hennan.

Följ mer av vår direktrapportering om skogsbränderna i Gävleborg och i landet här.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder i Gävleborgs län 2018

Mer i ämnet