Foto: Mora räddningstjänstVisa alla (2)
Visa alla (2)

Här härjar skogsbränderna i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Många skogsbränder rasar just nu runtom i landet. Flera av bränderna är inte under kontroll och släckningsarbetet väntas pågå i dagar framåt. Att värmen och torkan kommer att hålla i sig försvårar räddningstjänsternas arbete.

Under måndagen rasar många skogsbränder runtom i Sverige, och läget är ansträngt på flera håll. Hjälp i form av sex ytterligare helikoptrar ansluter nu från Norge för att delta i räddningsarbetet.

Samtidigt har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap kontakt med EU för att, i de fall det skulle vara nödvändigt, få hit flygplan som kan flygbomba bränderna, rapporterar TT.

Ammunition försvårar

I Särna i Älvdalens kommun i Dalarna försvåras arbetet efter att man insett att det finns odetonerad ammunition vid ett skjutfält.

– Vi vågar inte skicka in personal och tills vi har säkrat ammunitionen kör vi bara med de svenska helikoptrarna, sade räddningsledaren Per-Erik Jonsson på måndagsmorgonen.

Längre norrut, i Ljusdals kommun, pågår tre bränder. Den största av dem i Ängra och läget var inte under kontroll under förmiddagen. Och i Jämtlands län brann det under måndagsförmiddagen på sju ställen samtidigt. I Pålgård i Ragunda kommun kör helikoptrar i skytteltrafik för att bekämpa bränderna. Här evakuerades en person från sitt hem på måndagsmorgonen.

MSB har placerat ut resurscontainrar med extra utrustning på strategiska platser för att stötta de lokala räddningstjänsterna.

I Norrbotten arbetade räddningstjänsten med sex bränder under måndagen. I nuläget är det oklart hur omfattande de är.

Samtidigt pågår mindre skogsbränder på flera andra håll runtom i landet.

SOS: Larma inte i onödan

Många ringer och larmar om bränderna och SOS alarm uppmanar nu allmänheten att inte ringa 112 i onödan:

”Är ditt ärende inte akut utan endast observationer ring då istället informationsnumret 113 13 för att få och lämna information. Det gör att de som är i akut läge lättare kommer fram på nödnumret.”, skriver man på Twitter.

Räddningstjänsterna får hjälp av hemvärnet med att bekämpa bränderna, men inte av vädret. Fortsatt torka och temperaturer som väntas nå över 30 grader innebär fortsatt mycket svåra förhållanden för brandbekämparna.

Människor som befinner sig i närheten av bränderna uppmanas av räddningsledare att lyssna på lokalradio för att vara uppdaterad om läget.

SVT rapporterade · Skogsbränder i Sommarsverige

09.36
Hej och välkomna till SVT Nyheters direktrapport om bränderna som härjar runt om i landet.
09.36
Vid Brunnåsen sydost om Särna i Älvdalens kommun försvåras släckningsarbetet av att det ska finnas odetonerad ammuntion runt skjutfältet. Det rapporterar SVT Nyheter Dalarna.
 

Ammunition i skogen försvårar släckningsarbetet

SVT Nyheter15-20 brandmän har bekämpat skogsbranden vid Brunnåsen sydost om Särna i Älvdalens kommun under natten. Men uppgifter om att det ska finnas odetonerad ammuntion runt skjutfältet försvårar släckningsarbetet.
09.36
Under måndagen ska norska helikoptrar sättas in i släckningen av de skogsbränder som rasar på flera platser i landet.

Norska helikoptrar ska släcka skogsbränderna

SVT NyheterUnder måndagen ska norska helikoptrar sättas in i släckningen av de skogsbränder som rasar på flera platser i landet. – Jag hoppas att vi kan få ytterligare resurser under dagen till Ängra, säger Torbjörn Wannqvist, befäl i beredskap.
09.37
Är du en av de drabbade? Hör av dig till oss och berätta mer: 

Är du på plats? Vet du mer?

SVT NyheterSVT:s samlande nyhetstjänst med nyheter från hela Sverige och världen inom kultur, sport, opinion och väder.
09.39
Bränderna har pågått på flera håll i landet under den senaste dagarna. Bland annat i Dalarna, Jätmland, Härjedalen och Närke. Myndigheter har gått ut med ett så kallat VMA gällade Ljusdals kommun och Ragunda kommun.
09.39
VMA - Ragunda kommun: Det brinner kraftigt i skog och mark i Pålgård och Bispgården i Ragunda kommun. Alla som påverkas uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation
09.40
VMA - Ängra och Ljusdals kommun: Det brinner kraftigt i skog och mark i Ängra och Ljusdals kommun. Alla som befinner sig i området uppmanas att utrymma.
09.41
Samtidigt har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap kontakt med EU för att, i de fall det skulle vara nödvändigt, få hit flygplan som kan flygbomba bränderna.
09.44
En brand har blossat upp i Annelund utanför Enköping. Det är ännu oklart hur stor den är, men det brinner med öppna lågor. Branden är omringad, men inte under kontroll. 10 brandmän jobbar med att bekämpa den, uppger ledningsbefäl Christer Wahlström på Storstockholms räddningscentral för SVT Nyheter Uppsala.
09.44
SMHI har utfärdat varningar för skog-, gräs- och markbänder i princip hela landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet