Foto: Mora räddningstjänst

Här härjar skogsbränderna i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Många skogsbränder rasar just nu runtom i landet. Flera av bränderna är inte under kontroll och släckningsarbetet väntas pågå i dagar framåt. Att värmen och torkan kommer att hålla i sig försvårar räddningstjänsternas arbete.

Under måndagen rasar många skogsbränder runtom i Sverige, och läget är ansträngt på flera håll. Hjälp i form av sex ytterligare helikoptrar ansluter nu från Norge för att delta i räddningsarbetet.

Samtidigt har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap kontakt med EU för att, i de fall det skulle vara nödvändigt, få hit flygplan som kan flygbomba bränderna, rapporterar TT.

Skogsbränderna sommaren 2018

Ammunition försvårar

I Särna i Älvdalens kommun i Dalarna försvåras arbetet efter att man insett att det finns odetonerad ammunition vid ett skjutfält.

– Vi vågar inte skicka in personal och tills vi har säkrat ammunitionen kör vi bara med de svenska helikoptrarna, sade räddningsledaren Per-Erik Jonsson på måndagsmorgonen.

Längre norrut, i Ljusdals kommun, pågår tre bränder. Den största av dem i Ängra och läget var inte under kontroll under förmiddagen. Och i Jämtlands län brann det under måndagsförmiddagen på sju ställen samtidigt. I Pålgård i Ragunda kommun kör helikoptrar i skytteltrafik för att bekämpa bränderna. Här evakuerades en person från sitt hem på måndagsmorgonen.

MSB har placerat ut resurscontainrar med extra utrustning på strategiska platser för att stötta de lokala räddningstjänsterna.

I Norrbotten arbetade räddningstjänsten med sex bränder under måndagen. I nuläget är det oklart hur omfattande de är.

Samtidigt pågår mindre skogsbränder på flera andra håll runtom i landet.

SOS: Larma inte i onödan

Många ringer och larmar om bränderna och SOS alarm uppmanar nu allmänheten att inte ringa 112 i onödan:

”Är ditt ärende inte akut utan endast observationer ring då istället informationsnumret 113 13 för att få och lämna information. Det gör att de som är i akut läge lättare kommer fram på nödnumret.”, skriver man på Twitter.

Räddningstjänsterna får hjälp av hemvärnet med att bekämpa bränderna, men inte av vädret. Fortsatt torka och temperaturer som väntas nå över 30 grader innebär fortsatt mycket svåra förhållanden för brandbekämparna.

Människor som befinner sig i närheten av bränderna uppmanas av räddningsledare att lyssna på lokalradio för att vara uppdaterad om läget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet