Skogsbrand vid Kårböle strax utanför Ljusdal under söndagskvällen. Foto: Mats Andersson/TT

Norska helikoptrar ska släcka skogsbränderna

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen ska norska helikoptrar sättas in i släckningen av de skogsbränder som rasar på flera platser i landet.
– Jag hoppas att vi kan få ytterligare resurser under dagen till Ängra, säger Torbjörn Wannqvist, befäl i beredskap.

Räddningstjänsten i Ljusdal laddar upp med material från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) för att fortsätta släckningsarbetet på måndagen.

– Vi har kört upp en container med slangar från den nationella resurs som MSB har delat ut, och vi kommer att stärka upp med två containrar till under dagen, säger Torbjörn Wannqvist.

Han uppskattar att släckningen av den stora skogsbranden i området kommer att fortsätta i åtminstone någon vecka framåt.

Bebyggelsen verkar klara sig

Bebyggelsen i byn Ängra ser ut att kunna klaras, och Torbjörn Wannqvist hoppas på helikopterhjälp.

-Alla resurser som kommer in ska MSB fördela, så vi får se, säger han under natten.

Branden är inte inringad.

Under söndagen gick myndigheterna ut med ett viktigt meddelande till allmänheten där boende i Ängra uppmanades att lämna byn, och andra i närheten uppmanades att hålla sig inomhus.

Helikoptrar ska hjälpa till i Jämtland

Även i jämtländska Ragunda gäller en uppmaning till boende om att hålla sig inomhus på grund av rök från den stora skogsbranden. Där är dock ingen bebyggelse hotad.

Räddningstjänsten är på plats och arbetar med branden.

– Mycket troligt att vi har helikoptrar på plats på morgonen, säger Henrik Jönsson, inre befäl vid räddningstjänsten Jämtland.

Beskedet om att de sex norska helikoptrarna ska sättas in i släckningsarbetet kom på söndagskvällen. Två av dem flyger inledningsvis till Älvdalen i Dalarna, två till Bollnäs och två till Örebro.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer