Tillgången på vatten är problematisk för räddningstjänsten i Ljusdal. Foto: TT

Vattenbrist för räddningstjänsten

Publicerad

Tre skogsbränder härjar i Ljusdals kommun. Tillgången på vatten är problematisk för räddningstjänsten.

Två helikoptrar arbetar just nu med släckningsarbetet från luften och två till är på väg, från Norge.

– Helikoptrarna tar vatten från sjöar. För släckningsarbetet på plats har vi ofta problem med vattenförsörjningen, säger Leif Gäfvert på räddningstjänsten i Ljusdal. 

Inget närliggande vatten

Finns bäckar och sjöar i närheten av släckningsplatsen använder räddningstjänsten vatten därifrån. Men vid de här tre bränderna finns inget vatten tillräckligt nära.

– Nu måste vi åka. Vi har tankbilar stående. Andra fordon, vanliga brandbilar som rymmer 3 000-4 000 liter vatten kör och fyller dem, säger Leif Gäfvert.

Pågående arbete

Under morgonen berättade insatsledaren på plats, Kenneth Eriksson, att de arbetade med att lägga ut slang på den östra sidan av branden i Ängra, för P4 Gävleborg.

– Man vill ringa in branden så man kan komma runt den helt. Vi lägger ut slang för att kunna koppla på och släcka när det behövs, säger Leif Gäfvert.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder i Gävleborgs län 2018

Mer i ämnet