Torbjörn Wannqvist, räddningschef i Bollnäs, hjälper just nu Ljusdalspersonalen. Foto: Mats Andersson/TT/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Skogsbränderna eskalerar – risk för toppbrand

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten har inte de tre skogsbränderna i Ljusdal under kontroll och vädret i eftermiddag försvårar släckningsarbetet.

Räddningstjänsten trodde att skogsbranden vid Nötberget, några kilometer från Ängra, var släckt under söndagen men den har blossat upp igen. Den stora branden några kilometer bort i Ängra har spridit sig sedan söndagen. Den tredje branden vid Tovåssjön bedöms nu vara 40-50 hektar stor och växer.

– Läget är inte under kontroll vid bränderna i Ljusdals kommun, säger Torbjörn Wannqvist, räddningschef i Bollnäs som hjälper Ljusdalspersonalen.

Jättevarmt, jättetorrt och ökad vind

Väderprognoserna för måndagseftermiddagen oroar Torbjörn Wannqvist.

– Vi vet inte om det barkar åt skogen eller åt rätt håll för prognosen är inte gynnsam. Det ska bli jättevarmt, jättetorrt och ökad vind på eftermiddagen så vi ser eftermiddagen med spänning.

Hur utvecklar sig branden i Ängra?

– Under natten till måndag brann det igenom på östra fronten. Västra var ganska lugn. Nu har SMHI en prognos på 6-8 sekundmeter och sydostliga vindar under eftermiddagen. Då får vi se vad det kommer innebära. Det kommer säkert blossa upp bränder igen. Det är en lite orolig känsla med tanke på det rådande vädret och vädret som ska bli några kommande dagar, säger Torbjörn Wannqvist.

Risk för toppbrand

Runt 14.00 på måndagseftermiddagen har bränderna fått ny kraft.

– Bränderna har börjat eskalera vid Tovåsen och Nötberget. Det betyder att de får större spridning och man hinner inte hindra branden. Det kan vara träd som tar eld. Det kan bli toppbrand av det hela också, säger Torbjörn Wannqvist vid räddningstjänsten i Bollnäs.

Han har inga uppgifter om att hus eller andra fastigheter hotas av dessa bränder.

Hur många arbetar med att släcka bränderna nu?

– Det är många. Vi har hemvärnet till hjälp men det är ändå för lite. Vi behöver fler.

Hur är läget för branden i Ängra?

– Hyfsat i schack, säger Torbjörn Wannqvist.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder i Gävleborgs län 2018

Mer i ämnet