Räddningstjänsten jobbar intensivt med släckningsarbetet vid Ängra. Foto: Mats Andersson/TT

Kritisk tid för Ängrabranden

Uppdaterad
Publicerad
Det ser bättre ut på måndagsmorgonen, än på söndagskvällen, för den stora skogsbranden i Ängra, utanför Kårböle i Ljusdals kommun. Men läget kan snabbt förändras med väder och vind.

Insatsledare Kenneth Eriksson leder släckningsarbetet av skogsbränderna runt Ljusdal. På stationen i Ljusdal sitter Leif Gäfvert, som vanligtvis också arbetar som insatsledare, som stöd. Han berättar att det är tre pågående bränder runt Ljusdal just nu.

Den största branden härjar i Ängra. Under söndagskvällen var den cirka 4,5 kvadratkilometer stor. På måndagsmorgonen ser läget något ljusare ut, berättar räddningsledaren Kenneth Eriksson för P4 Gävleborg.

– Jag törs nästan inte säga att det ser ljusare ut, men vi får se vad som händer nu. På morgnar brukar det hända saker, sa Kenneth Eriksson till P4 Gävleborg på måndagsmorgonen.

Foto: Mats Andersson/TT

Tre pågående bränder

Det brinner också några kilometer bort från Ängra, vid Nötberget, och en tredje brand härjar vid Tovåssjön, nära gränsen mot Ovanåker.

– Jag vet inte exakt hur stor den är men det senaste jag hörde från styrkeledaren uppskattades den till 20-30 hektar, säger Leif Gäfvert.

Han känner inte till att några människor har behövt utrymma några hus eller lokaler.

Helikoptrar från Norge

I morse hade räddningstjänsten ett möte med Länsstyrelsen. Redan nu arbetar två helikoptrar med räddningsarbetet men två till kommer komma från Norge, vilket bestämdes på mötet.

– Det är huggsexa om helikoptrarna. Man måste formellt begära de internationella helikoptrarna och det ska Länsstyrelsen ombesörja, säger Leif Gäfvert.

Fastigheter hotas fortfarande

Hur många fastighetsägare är berörda?

– Det vet jag inte men en restvärdeledare, som ska undersöka sådana frågor, kommer in under förmiddagen.

Enligt Kenneth Eriksson hotar inte branden i Ängra några fastigheter just nu, men det brinner på fler ställen i Gävleborg.

– Vi har en annan brand en mil bort. Där är det lite känsligare med fastigheter, säger Kenneth Eriksson till P4 Gävleborg.

SVT Gävleborg fortsätter att söka insatsledare Kenneth Eriksson.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder i Gävleborgs län 2018

Mer i ämnet