Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kung Carl Gustaf besöker brandområdet och hyllar insatserna under sommaren 2018, men ser att det finns lärdomar att dra. Foto: Cissi Eriksson Granér/SVT

Kungen i stora brandområdet i Kårböle – ”Vi får vara mer på alerten”

Uppdaterad
Publicerad

Hans majestät konungen besökte det skogsbrandhärjade området i Kårböle under onsdagen. Kungen hyllar insatserna som gjordes sommaren 2018, men anser att samhället nog har monterat ned sin försvars- och skyddsförmåga för snabbt.

Sommaren 2018 härjade enorma skogsbränder i Ljusdals kommun. I trakterna kring Kårböle är naturen fortfarande märkt av katastrofen.

Kung Carl XVI Gustaf, som själv är skogsägare, minns tillbaka:

– Det är ju väldigt farligt, vinden kan vrida sig åt olika håll och då får man springa. Det är verkligen ett handarbete, de gjorde ett enormt arbete de som var här och hjälpte till, säger han till SVT Gävleborg.

Nedrustning gick för långt

Kungen hyllar de insatser som gjordes och framhåller vikten av samarbeten, som exempelvis flygresurser som kom från södra Europa, men tror även att de nationella resurserna bör stärkas.

– Vi lär oss varje gång, vi är inte sämre än så. Vi får kanske vara lite mer på alerten och bygga upp ett brandförsvar. Vi ser att försvaret som vi har monterat ned nu byggs upp igen. Man trodde att världen skulle bli bättre men nu känner man att det kanske gick för långt, vi tar lärdom och det får vi göra även här. Men kanske skruva upp tempot lite, säger kungen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder i Gävleborgs län 2018

Mer i ämnet