Så vart flyttar man när man lämnar Stockholm? Inte så långt bort, enligt SCB:s statistik. Foto: Henrik Holmberg / TT

Trenden håller i sig: Fler flyttar från Stockholm än till

Uppdaterad
Publicerad

Det har skett ett trendbrott i Stockholm. För första gången på länge är det fler som väljer att flytta från Stockholms län än till länet. Och det är framförallt barnfamiljer som väljer att lämna storstaden för ett annat liv. 

Stockholm växer med två busslaster varje dag, brukar man säga. Men är det så? Det stämmer visserligen att Stockholm växer, men inte på grund av flyttströmmar inom landet, utan genom invandring och födslar. 

Faktum är att det nu är fler som väljer att flytta ifrån Stockholms län än in till länet. Under 2018 skedde det ett trendbrott då länet fick ett negativt “flyttnetto” för första gången på 15 år, enligt statistikmyndigheten SCB. Flyttnetto är antal inflyttade minus antal utflyttade.

43 882 personer flyttade in i länet medan 44 079 lämnade. Det innebär att 197 personer fler lämnade Stockholms län än som flyttade dit.

Foto: Eva Eliasson, SVT Design

Och trenden håller i sig.  

Under de tre första kvartalen 2018 var det 23 fler personer som flyttade från Stockholms län än till. Motsvarande siffra för samma period under 2019 var 983 personer, visar färska siffror från SCB. 

– Det vi har sett de senaste åren är att inflyttningen till Stockholms län har ökat i lägre utsträckning än utflyttningen, men under 2018 minskade inflyttningarna samtidigt som utflyttningarna fortsatte öka. Då blir glappet större, säger Tomas Johansson, utredare på SCB:s avdelningen för befolkning och välfärd.

Foto: Eva Eliasson, SVT Design

Det är barnfamiljerna som lämnar

Bland barn och vuxna över 30 år är det fler som lämnar Stockholms län, medan det i åldrarna 19-29 år är tvärtom.

– Det man kan se utifrån ålderssammansättning är att det i mångt och mycket är barnfamiljer som lämnar länet. Det är samma sak för Stockholms kommun. 

Två olika flyttmönster

Så vart flyttar man när man lämnar Stockholm? Inte så långt bort, enligt SCB:s statistik. 

– Vi ser två olika mönster. Hälften av dem som lämnar länet i förskoleåldern, som är födda i Stockholm, flyttar till föräldrarnas födelselän. Man flyttar till sitt sociala nätverk när barnen börjar förskola eller skola. Vi ser också en stor utflyttning från Stockholms kommun till kranskommuner som Knivsta, Håbo, Norrtälje och Gnesta. Det är nära till Stockholm och förhållandevis låga kostnader för att skaffa bostad, säger Tomas Johansson. 

När det gäller Stockholms kommun har man sett samma trend, med fler utflyttare än inflyttare, sedan 2014. De första tre kvartalen 2019 har det dock skett en minskad nettoutflyttning från Stockholms kommun till kranskommunerna i Stockholms län. Inflyttningen har alltså ökat mer än utflyttningen vilket har minskat gapet, men fortfarande är det fler som flyttar ut än in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.