Tungt bakslag för Swedbanktoppar

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

Michael Wolf och Anders Sundström som just sparkats från Swedbank beviljas inte ansvarsfrihet av stämman. Det är ett beslut som ytterligare smutsar ned deras CV och som gör Sundströms ordförandepost i KF allt mer ansträngd.

Knut Kainz Rognerud

Knut Kainz Rognerud

Ekonomireporter

De svenska storägarna blev något överraskande överkörda av ett antal utländska fonder som satte ned sina fötter och sa nej.

Rent formellt betyder detta att bolaget kan stämma Wolf och Sundström för de eventuella skador de orsakat Swedbank på grund av oaktsamhet. Även aktieägare kan stämma men då måste VD eller ordförande handlat i strid mot aktiebolagslagen, årsredovisningslagen eller bolagsordningen.

Jaktkompisar

I praktiken är det svårt att se att Sundströms kompis och efterträdare som styrelseordförande, Lars Idermark, ska dra sin jaktvän inför domstol. Då ska bolaget bevisa till exempel att han haft ansvar för de privata fastighetsaffärer som ledningen gjort och att de lett till ekonomisk skada för Swedbank.

Beslutet på bolagsstämman i dag får kanske inte några juridiska konsekvenser för Wolf och Sundström. Men de får skämmas offentligt.

Det är dessutom mycket ovanligt att VD och ordförande i börsbolag inte beviljas ansvarsfrihet. Telias Lars Nyberg är ett av undantagen.

”Ingen går säker”

En konsekvens är dock den tydliga signalen från ägarna att ingen går säker om man inte sköter sig. Tidigare har ansvarsomröstningarna mest varit en tråkig rutin där alla frias. De utländska fondägarna har tydligt visat att de tänker agera mer aktivt.

I dag var det många börsdirektörer och styrelseordföranden som satte lunchkaffet i fel strupe. Det är nog lika bra att de vänjer sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.