Passagerare vid incheckningen på Arlanda med anledning av pilotstrejken på SAS. Foto: TT

Två av tre missar att söka ersättning för förseningar

Uppdaterad
Publicerad

Endast en tredjedel av svenskarna kräver ersättning för försenade flygresor och få känner till att man kan söka ersättning. Det visar en Sifo-undersökning.

De flesta som svarat på frågorna i undersökningen har råkat ut för förseningar inom EU eller EES och de allra flesta råkar ut för förseningar på mellan 1-3 timmar.

– Om man blir försenad 1-3 timmar har man ingen rätt till ekonomisk kompensation från flygbolaget, men efter två timmars försening har man rätt till mat och dryck som ska bekostas av flygbolaget, säger Fanny Andersson, juridisk rådgivare hos konsument Europa.

Resultatet i undersökningen, som gjorts på uppdrag av företaget Gate28 visar även att nästan 40 procent av resenärerna tycker att det är krångligt att söka ersättning.

EU-förordning

Enligt en EU-förordning har europeiska resenärer rätt till kompensation med upp till 600 Euro om deras flyg är försenat eller inställt. Summan varierar beroende på om man reser inom EU eller utanför EU samt beroende på hur lång ressträckan är.

Tekniska problem uppges vara den vanligaste orsaken till flygförseningar. På andra plats kommer förseningar orsakade av anslutande flyg och på tredje plats orsaken extremt väder.

– Om ett flyg är försenat över tre timmar och orsaken till förseningen är tekniska problem så kompenserar vi detta. Det krävs dock att resenären ansöker om detta. Hur många som söker ersättning för förseningar är svårt att säga, men det är många som gör det, kanske rör dig sin om en tredjedel, säger Karin Nyman, kommunikationsdirektör hos SAS.

Dålig information

Omkring hälften av de tillfrågade uppger att de varken fått skriftlig eller muntlig information om vilka rättigheter de har som resenär när ett flyg blir inställt.

– Man ska ju få den information som man har rätt till. Får man inte den ersättning som man anser sig vara berättigad till så ska man gå vidare med ärendet. Vi på konsument Europa kan hjälpa till med medlingsförsök om det gäller flygbolag inom EU, i Norge eller på Island. Eller så kan man vända sig till Allmänna reklamationsnämnden, säger Fanny Andersson på konsument Europa.

Det var 1.000 personer som svarade på frågorna i undersökningen som gjorts av Sifo.

FAKTA: EU-förordning 261/2004

  • Om flyget är inställt har man rätt att bokas om till annat flyg.
  • Vid förseningar på över fem timmar måste flygbolaget erbjuda återbetalning och eventuellt fri flygresa tillbaka till avgångsorten.
  • Kompensation får man om flyget är försenat mer än tre timmar eller om flyget är inställt. Kompensationen är 250-600 Euro, beroende på flygsträckans längd.
  • Service och assistans, mat och dryck, kan man få om flyget är mellan 2-4 timmar försenat. Hur stor denna ersättning blir beror på flygsträckans längd.
  • Om det blir nödvändigt med övernattning ska flygbolaget stå för hotellkostnad om flyget är försenat och inställd.
  • Det finns ett undantag när det gäller kompensation. Flygbolaget är inte skyldigt att betala kompensation om de kan bevisa att det inställda eller försenade flyget beror på extraordinära omständigheter som inte skulle ha kunnat undvikas även om alla rimliga åtgärder hade vidtagits.
  • Exempel på extraordinära omständigheter är: politisk instabilitet, väderförhållanden, säkerhetsrisker och strejker som påverkar flygbolagets verksamhet.

Källa: Konsument Europa som är en fristående enhet inom Konsumentverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.