Twitters aktie handelsstoppas på tisdagen efter uppgifter om att Elon Musk kommer gå vidare med sitt köp av företaget. Foto: Richard Drew/AP och Carina Johansen/NTB

Musk tvärvänder om köpet av Twitter

Uppdaterad
Publicerad

Elon Musk ser ut att göra en tvärvändning i sitt köp av Twitter, och erbjuder nu att gå vidare med den ursprungliga affären. Det bekräftar Twitter på sin egen plattform under tisdagskvällen.

Erbjudandet kommer bara två veckor innan den rättegång som är planerad där Twitter har stämt Musk för att han försökt dra sig ur affären.

Att Musk tänkt om när det kommer till affären framgår av dokument som lämnats in till den amerikanska finansinspektionen SEC, rapporterar AP. Twitter bekräftar på sin egen plattform att de mottagit ett bud, och att företagets intentioner är att sälja till det ursprungliga priset. En affär som är värd 44 miljarder dollar, motsvarande runt 480 miljarder kronor.

Under tidig tisdagskväll så handelsstoppades Twitters aktie då den rusat med 13 procent efter att tidiga obekräftade uppgifter börjat florera om att affären var på agendan igen. Senare på tisdagkvällen öppnade aktien för handel igen med fortsatt uppgång. Vid börsens stängning hade aktien gått upp 22,26 procent.

Musk gick i april ut med att han ville köpa Twitter, med ett bud på 54:20 dollar per aktie. I juli valde han dock att dra tillbaka budet, och hävdade att Twitter blåst upp sina användarsiffror och att många av kontona i själva verket består av botar, spam- och fejkkonton.

Twitter stämde då Musk med hänvisning till att han ska ha brutit mot ”köpavtalet som tecknats”. Musk å sin sida valde att lämna in en motstämning kort därefter. Rättegången parterna emellan är planerad att starta den 17 oktober.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En mångmiljon affär som inte riktigt har gått som planerat. Se hur Elon Musks köp av Twitter har gått i klippet ovan. Foto: Susan Walsh/Chris Delmas

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.