Makarna Olsson byggde nytt 2006 – sedan blev huset fuktskadat.

”Tycker inte man ska kalla det försäkring”

Publicerad

Familjen Olssons hus fick fuktskador i deras nästan nybyggda hus.
Det ingick en byggfelsförsäkring, som långt ifrån täcker kostnaderna för renoveringen som går på 900 000 kronor.
– Vi har fått ett erbjudande kan man väl säga – egentligen då ”take it or leave it” – på 150.000 kronor.

Fågelkvittret avbryts av hammarslag bakom presenningar och byggställningar, när vi besöker Christer och Ingegerd Olsson på Hönö i Göteborgs skärgård. Det är fasaden på deras hus som håller på att knackas ned, ett arbete som kommer att ta minst ett par månader. Christer tar oss med runt huset och berättar:

– Här var det alltså så fuktigt så man kunde ta en kniv här och sticka in. När vi öppnade här var det blött och det luktade mögel här också.

”Som att sitta hos tandläkaren hela dagarna”

Listerna runt fönstret och altandörren har svällt till dubbel storlek på sina ställen och svartmöglet gror på husväggen, där fasaden tidigare satt. Svartmögel är hälsofarligt, men som tur är har det ännu inte hunnit angripa innerväggarna. I såna fall hade de varit tvungna att riva dem också.

Det borras i väggarna och genom husets många och vackra, men numera inplastade, fönster kan man studera hur arbetet fortskrider på utsidan.

– Men det är som att sitta hos tandläkaren hela dagarna här, ursäktar Christer oljudet.

Betalade extra för puts

Makarna Olsson byggde nytt 2006 och valde att betala drygt 100.000 kronor extra för en putsad fasad, eftersom de fick veta att materialet skulle vara underhållsfritt i minst 20 år. Ett lockande alternativ när man bor i skärgården och väderförhållandena gör att man måste måla om ofta, om man istället har en träfasad.

Täcker inte kostnaden

Men den byggmetod som användes gjorde att fukt trängde in bakom fasaden och orsakade skador. Nu har de kämpat i flera år med entreprenörer och försäkringsbolag för att få problemen åtgärdade. I husköpet ingick en byggfelsförsäkring, som nu visar sig inte täcka kostnaderna för renoveringen.

– Vi har fått ett erbjudande kan man väl säga – egentligen då ”take it or leave it” – på 150.000 kronor och då kommer kanske renoveringen att gå på 900.000 kronor, resten måste man ju skaka fram själv på något sätt, säger Christer uppgivet.

– Sånt här kan man inte vänta med, säger Ingegerd, som till en början kände sig trygg med att de hade en försäkring och nu tycker det är märkligt att de inte får ersättning för skadorna.

Bolaget vill inte kommentera

Och Christer tillägger:

– Jag tycker inte det är någon försäkring över huvud taget. Jag tycker inte man ska kalla det en försäkring. Det måste bli någon ändring på det här.

SVT har kontaktat försäkringsbolaget som säger att de inte vill kommentera enskilda fall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar byggfelsförsäkringen

Mer i ämnet