Olaf Scholz har varit Tysklands finansminister sedan mars 2018. Foto: Joachim Herrmann/Reuters

Tysklands finansminister ryter till efter avslöjanden om skatteupplägg

Uppdaterad
Publicerad

Tysklands finansminister ryter till efter avslöjandena om skatteuppläggen som SVT varit med om att avslöja. Han kallar det hela för en ”skandal”, som markerat behovet av ett bättre europeiskt samarbete. Detta är det starkaste uttalandet hittills som någon politiker gjort efter avslöjandet.

Den avancerade aktieaffären, som även den svenska banken SEB är inblandad i, har kostat tyska skattebetalare minst 50 miljarder kronor. Affären skedde under flera år och har kallats Europas största skattestöld i modern tid.

Nu går Tysklands finansminister, och vice förbundskansler, Olaf Scholz ut med sitt starkaste fördömande av affären hittills.

I skriftliga kommentarer till nyhetsbyrån Reuters säger Scholz att händelsen var ”en riktig skandal som har kostat staten och hederliga medborgare miljarder”.

Han säger även att ”sådana spel orsakar ilska” och att ”det är bra om vi i EU pratar om utbytet av information och huruvida vi borde förbättra det”.

Sätter press på svenska politiker

Enligt SVT:s ekonomireporter Knut Kainz Rognerud, som varit med och avslöjat affären, är detta det starkaste uttalandet någon politiker gjort om affären.

– Jag tror också att det här kan sätta press på svenska politiker att agera, säger Kainz Rognerud.

Enligt Reuters kommer Scholz att förmedla detta budskap till EU:s finansministrar i Bryssel den 6 november.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.