EU med kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i spetsen har infört ett förbud att exportera Astra Zenecas vaccin som tillverkats i unionen till länder som inte är medlemmar. Foto: TT arkiv

EU stoppar exporten av Astra Zenecas vaccin

Uppdaterad
Publicerad

EU:s export av Astra Zenecas vaccin utanför unionens gränser är nu i praktiken stoppad. Det bekräftar vaccinsamordnaren Richard Bergström för Svenska Dagbladet. Det är dock inte säkert att exportstoppet innebär att Sverige får ökade vaccinleveranser.

Turerna kring svensk-brittiska Astra Zenecas vaccin mot covid-19 ser ut att fortsätta. I förra veckan beslutade EU-kommissionen att tillfälligt stoppa exporten av vaccinet till länder som inte är medlemmar i unionen.

Beslutet togs med motiveringen att företaget misslyckats uppnå de leveranser man lovat EU samtidigt som vaccin som tillverkats i unionen exporterats till andra länder, framför allt Storbritannien.

Enligt EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har EU-länderna exporterat 77 miljoner vaccindoser samtidigt som 88 miljoner levererats i medlemsländerna.

Företaget bekräftar

Nu införs exportförbud på Astra Zeneca-vaccin tillverkat i EU.

– EU-kommissionens ordförande gjorde klart i fredags att det blir helt stopp för Astra Zenecas export så länge de inte levererar enligt kontraktet. Det är vad som nu gäller, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till Svenska Dagbladet.

Astra Zeneca bekräftar för tidningen att ”nya exportrestriktioner börjat gälla från måndagen”.

Osäker svensk tilldelning

Hittills har bolaget sagt att man bara kommer lyckats leverera cirka en tredjedel av de 300 miljoner vaccindoser som lovats till EU fram till den sista juni. Den långsamma takten beror bland annat på tillverkningsproblem i företagets fabrik i Belgien.

Enligt Richard Bergström är det inte säkert att EU:s exportstopp innebär att fler doser kommer att  nå Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.