Innan juni månads slut ska Janssen ha levererat runt 1,2 miljoner vaccindoser till Sverige. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Stephen Zenner/Getty Images/AFP

Vaccinsamordnaren: Janssens vaccin till Sverige i april

Uppdaterad
Publicerad

Det belgiska läkemedelsföretaget Janssens coronavaccin kommer att börja levereras till Sverige i mitten av april, säger vaccinsamordnaren Richard Bergström till Aftonbladet.

Enligt Bergström ska den första leveransen uppgå till cirka 68 000 doser.

– Sedan trappas det upp successivt, säger han till Aftonbladet.

Innan juni månads slut kommer Janssen att ha levererat runt 1,2 miljoner doser till Sverige.

”Full tilltro till Janssen”

Richard Bergström uppger vidare att han har ”full tilltro” till Janssens vaccin.

– Det är ett typiskt pandemivaccin där man satsat på en dos. Dessutom har studier visat att det är effektivt mot svår sjukdom och död när det kommer till den Sydafrikanska varianten, säger han.

Europeiska Läkemedelsmyndigheten (EMA) meddelade på måndagen att man nu godkänt Janssens vaccin för användning i EU. Richard Bergström vill dock inte diskutera om huruvida leveranserna av det nederländska vaccinet kommer att påverka regeringens vaccinmål utan står fast vid att 5 miljoner svenska ska vara färdigvaccinerade vid halvårsskiftet, något han uppgav för SVT i söndags.

Läkemedelsföretaget Janssen, som ägs av den amerikanska läkemedelsjätten Johnson & Johnson, tillverkar sitt coronavaccin i Nederländerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.