Färre vaccin än väntat under första halvåret

Uppdaterad
Publicerad

Prognosen för hur många vaccindoser Sverige får under det första halvåret 2021 skrivs ner igen, meddelar Sveriges kommuner och regioner (SKR).

– Jag blir väldigt upprörd. Regeringen och SKR för sedan tidigare en dialog om tidsplanen för vaccinationerna och besked om leveranser och användning av vaccin kan påverka den planen, skriver socialminister Lena Hallengren (S) i en kommentar till SVT.

Målet att erbjuda alla vuxna svenskar vaccin mot covid-19 innan midsommar blir allt svårare att nå.

I december 2020 var prognosen att Sverige skulle få 17,4 miljoner doser vaccin mot covid-19 under det första sex månaderna 2021. Nu ser prognosen dystrare ut och siffran skruvas ner till 10,9 miljoner doser. Prognosen har sedan  tidigare skrivits ner till omkring 12,5 miljoner doser.

Hallengren: ”Jag blir upprörd”

Den nya nedskrivningen beror på att några av vaccinleverantörerna, bland annat Curevac och Jansen, har skjutit fram sina leveranser. Förseningarna gör att SKR nu samtalar med regeringen om man behöver ändra vaccinmålet.

Socialminister Lena Hallengren (S) skriver i en kommentar till SVT Nyheter att Folkhälsomyndigheten meddelat att läkemedelsföretaget Curevac drar ner sina leveransprognoser med 89 procent under juni och 22 procent under juli-oktober.

– I nuläget vet vi för lite om anledningen till den neddragna prognosen men det är självklart allvarligt när vaccinproducenter inte kan leverera det vi och andra EU-länder blivit lovade. Jag blir väldigt upprörd. Regeringen och SKR för sedan tidigare en dialog om tidsplanen för vaccinationerna och besked om leveranser och användning av vaccin kan påverka den planen, skriver Hallengren.

Fler leveranser under senvåren

Den första prognosen angav att en stor tyngdpunkt i vaccinleveranserna skulle ligga under det första kvartalet, men nu ser det i stället ut som att merparten av vaccinet kommer levereras under senare delen av våren.

– Kommunikationsbehovet växer när det inte blir som vi har tänkt oss. Det innebär att regionerna hela tiden måste kommunicera med de som står på tur för att vaccineras, säger Emma Spak som är ansvarig för sjukvården inom SKR på en pressträff under eftermiddagen.

Enligt Emma Spak,, avgörs vaccinationstakten av att leveranserna kommer som de ska. Regionerna har från mitten av april en kapacitet att ge lika många vaccindoser i veckan som man har gett under de tre månader som vaccineringen hittills pågått, menar hon.

– Regionerna hade naturligtvis önskat och planerat för att kunna vaccinera fler och snabbare, säger Emma Spak.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.