Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vaccinsamordnaren: ”5 miljoner färdigvaccinerade vid halvårsskiftet”

Vaccinsamordnaren: Fem miljoner färdigvaccinerade till halvårsskiftet

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer dröja lite längre än planerat att nå vaccinmålet säger Richard Bergström, vaccinsamordnare, i SVT:s Helgstudion.

– Det kommer ta lite längre tid innan alla blivit fullvaccinerade men kanske fem miljoner personer är fullvaccinerade till halvårsskiftet, 30 juni, säger Richard Bergström.

Beskedet baserar han på de doser som enligt plan ska anlända till Sverige de kommande månaderna.

– Då räknar jag utifrån de säkra leveranserna. Vi ser att vi i april får lika mycket som vi fått fram till nu, ännu mer i maj och i juni får vi nästan fyra miljoner doser.

Försenade leveranser

I december sa Richard Bergström till Expressen att fem miljoner vuxna svenskar skulle vara färdigvaccinerade innan sommaren. Anledningen till förseningen av det målet är de problem med vaccinleveranser som främst Astra Zeneca har och har haft.

– Det är bra att vi inte lagt alla ägg i samma korg. Hade vi bara haft kontrakt med Astra Zeneca hade det tagit hela året, säger vaccinsamordnaren till SVT.

Sveriges regering satte ett mål i december 2020, att alla boende i Sverige som är över 18 år ska erbjudas vaccinering mot covid-19 under det första halvåret 2021.

Sedan vaccineringen kommit igång har flera regioner larmat om att det kommer bli svårt att nå det målet med tanke på de problem med vaccinleveranser som flera vaccinföretag har haft. Men vaccinmålet, som är ett politiskt beslut och inte kan ändras av Folkhälsomyndigheten eller vaccinsamordnaren, står fast, det sa Nadja Yusuf, pressekreterare hos socialminister Lena Hallengren (S) den 15 februari i år.

Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, sa den 26 mars att doserna i Sverige inte räcker till för att nå målet som regeringen satt. Socialminister Lena Hallengren gick med på nya förhandlingar mellan regeringen och SKR, som pågår.

Richard Bergström, vaccinsamordnare sa i dag den 28 mars 2021, att fem miljoner vuxna svenskar kan vara färdigvaccinerade den 30 juni, alltså vid halvårsskiftet. Det är en månad senare än vad han tidigare uttalat sig om till Expressen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet