Renaults vd Carlos Ghosn sägs vara den drivande kraften bakom planerna på en total fusion mellan biltillverkarna Renault och Nissan. Foto: TT

Uppgift: Nissan och Renault överväger fusion

Uppdaterad
Publicerad

Franska Renault och japanska Nissan har långt gågna planerar på ett fullständigt samgående. Det uppger källor för nyhetsbyrån Bloomberg.

Enligt uppgifterna skulle de två biltillverkarna slås ihop till ett enda bolag och inte som i dag utgöra en allians.

Gammal allians

Bolagen nämligen sedan nästan 20 år intimt sammankopplade. Renault äger 46 procent av aktierna i Nissan, som i sin tur äger 15 procent av kapitalet i Renault.

I slutet av 2016 köpte man även in sig i japanska Mitsubishi, och tillsammans är alliansen nu världens näst största biltillverkare. Efter Volkswagen, men före tidigare ettorna Toyota och General Motors.

Aktien stiger

Renaults vd Carlos Ghosn är även ordförande i Nissans bolagsstyrele och är enligt Bloombergs källor den som driver förhandlingarna om en sammanslagning.

Trots att det avgörande beslutet om fusionen fortfarande är långt borta, stiger Renaults aktie kraftigt på börsen i Paris sedan uppgifterna blev kända.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.