Tekniskt fel försenar skatteåterbäringen

Uppdaterad
Publicerad

Många riskerar att få vänta på den hett efterlängtade skatteåterbäringen. 40 000 har fått beskedet att pengarna dröjer.

Det är ett tekniskt fel som gör att utbetalningen försenas. Ungefär 40 000 personer, som skulle ha fått pengarna den här veckan, har fått följande meddelande till sin digitala brevlåda:

”Du har gjort allt som behövs för att få dina skattepengar i april, men på grund av ett tekniskt fel saknades dina kontouppgifter trots att du hade anmält dem i tid”.

– En del av dem har fått sina pengar i dag, men några kommer tyvärr få vänta till nästa vecka, säger Erika Stenvall, pressekreterare på Skatteverket.

Det stora flertalet, drygt 900 000 svenskar, har dock redan fått sin skatteåterbäring. Men ett fåtal får dock vänta ytterligare några dagar på pengarna.

Manuella utbetalningar

Enligt Skatteverket har de berörda personernas kontouppgifter fallit bort ur det automatiska utbetalningssystemet. Nu måste utbetalningarna göras manuellt i stället, vilket tar tid. Vad det är som gjort att vissa personer drabbats är ännu oklart.

2 maj är sista dagen att deklarera för alla. Den som gör det via Skatteverkets app eller e-tjänst kan se fram emot eventuell skatteåterbäring i början av juni. Den som deklarerar på papper får vänta till augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.