En av Teslas fabriker i Kalifornien, USA. Foto: Ben Margot/AP/TT

Uppgifter: Omkring 14 000 anställda får gå från Tesla

Publicerad

Mer än tio procent av Teslas personalstyrka får gå i samband med nedskärningar. Detta meddelas genom ett internt brev som skickats ut av grundaren Elon Musk.

Uppgifterna kommer genom branschsajten Electrek som tagit del av Musks informationsbrev.

"Det finns ingenting jag hatar mer än detta men det måste göras. Det här kommer göra oss smidiga, innovativa och hungriga inför nästa tillväxtcykel", skriver Musk.

Ingen exakt siffra

Sajten har ingen exakt siffra på hur många som berörs av uppsägningarna men företaget hade vid årsskiftet 140 000 anställda, vilket skulle betyda att mer än 14 000 nu får gå.

Musk själv nämner siffran 10 procent globalt i sitt meddelande.

"Under de senaste åren har vi vuxit med ett flertal fabriker runtom i världen. Med den kraftiga tillväxten har det blivit dupliceringar av arbetsroller inom vissa områden. Genom att vi nu förbereder företaget på nästa tillväxtfas är det extremt viktigt att varje aspekt av företaget granskas för att få till kostnadsreduktioner och ökad effektivitet", skriver Musk.

Kina en utmaning

Beskedet är ännu ett i raden av dystra sådana för Tesla. I samband med senaste marknadsuppdateringen meddelade bolaget att man inte når upp till marknadens försäljningsprognos. Även om Tesla inte redovisar försäljningen per region, skriver Electrek att just den kinesiska marknaden tros vara extra utmanande med en rad inhemska bilmärken som nu konkurrerar på elbilsmarknaden.

Tesla släpper nästa kvartalsrapport den 23 april. Analytiker förväntar sig en en vinst på 50 cent per aktie, ned från 85 cent samma period föregående år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.