Foto: TT

Telia bekräftar miljarduppgörelse

Publicerad

Telia erkänner miljardmutor till makthavare och bekräftar nu att bolaget har nått en uppgörelse med amerikanska och nederländska myndigheter att betala 7,7 miljarder kronor.

”Med dagens uppgörelse sätter vi punkt för ett sorgligt kapitel i Telia Companys historia”, skriver Telias vd Johan Dennelind i ett pressmeddelande.

Enligt bolaget sätter överenskommelsen punkt för alla kända korruptionsutredningar och undersökningar som rör Telia Company.

”Bolagets nuvarande styrelse och ledning har sedan 2013 arbetat hårt och ansvarsfullt för att förstå vad som gick fel, för att åtgärda brister, för att minimera risken för framtida misstag och för att stärka förtroendet hos alla våra intressenter” skriver Telia.

Som SVT Nyheter tidigare har rapporterat krävde myndigheter i USA och Nederländerna förra året att Telia skulle betala motsvarande 12 miljarder kronor i böter i en förlikning om Uzbekistanaffärerna.

Nu står det klart att Telia får betala totalt 7,7 miljarder kronor. Alltså nästan exakt den miljard dollar som bolaget reserverat för skandalen.

Mutor för 2,6 miljarder kronor

Myndigheter i USA och Nederländerna utreder sedan våren 2014 transaktioner som Telia gjort i samband med etableringen i Uzbekistan 2007.

USA:s finansinspektion (SEC) slår nu fast att Telia betalade 2,6 miljarder kronor i mutor i Uzbekistan.

”Från 2007 till åtminstone 2010 betalade Telia mutor till en myndighetsföreträdare i Uzbekistan för att tillskansa sig och bedriva affärer som genererade mer än 2,5 miljarder dollar (20 miljarder kronor) i intäkter för Telia. Inom ramen för detta mutupplägg gjorde Telia olagliga betalningar för minst 330 miljoner dollar (2,6 miljarder kronor)”, skriver SEC.

Det kan tyckas konstigt att Telia måste betala böter i USA på grund av affärer i Uzbekistan, men det har att göra med den amerikanska lagstiftningen ”Foreign Corrupt Practices Act” som ger amerikanska myndigheter långtgående möjligheter att lägga sig i vid eventuella mutbrott.

Uppdrag granskning avslöjade koppling till diktator

Redan år 2012 avslöjade SVT:S Uppdrag granskning att Telia Soneras partner i Uzbekistan har band till diktatorsdottern Gulnara Karimova. Åklagare inledde då en förundersökning och året efter lämnade vd Lars Nyberg Telia och styrelsen byttes ut. Senare sparkades även fyra höga chefer från bolaget.

LÄS MER: Telia krävs på 12 miljarder (2016)

LÄS MER: Turerna i Telia Sonera-affären

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Telias diktatursamarbete

Mer i ämnet