Foto: TT

V får igenom sänkt skatt för sjuka

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet har lyckats driva igenom sitt krav att sänka skatten för personer med sjuk- eller aktivitetsersättning. Detta berättar Vänsterpartiets ekonomiska talesperson för SVT Nyheter. Åtgärden är en seger i förhandlingarna med regeringen om den ekonomiska politiken inför nästa år.

Personer med sjukersättning är de som tidigare kallades för sjukpensionärer. Eftersom dessa personer inte jobbar kan de heller inte få igenom något jobbavdrag i sin deklaration.

– Det är en grupp som har en väldigt svår ekonomisk situation. Vi föreslår nu att de får en skattesänkning, och att den här borgerliga orättvisan börjar byggas bort. Det är djupt orättvist att människor som är sjuka ska behöva betala högre skatt än de som har turen att vara friska och ha ett jobb, säger Vänsterpartiets ekonomiska talesperson Ulla Andersson (V) till SVT Nyheter.

Infördes av förra regeringen

Jobbavdraget infördes av den förra alliansregeringen som en extra stimulans för att arbeta. Skatten på inkomst blir helt enkelt lägre om man jobbar än om man bara lever på pension eller andra bidrag eller ersättningar. En person som har sjukersättning på 11.000 kronor i månaden betalar i dag nästan 1.000 kronor mer i skatt än den den som får in motsvarande summa genom arbete.

Det som Vänsterpartiet nu driver igenom innebär en skattesänkning på i genomsnitt 120 kronor i månaden. Det blir alltså en mindre reducering av skatteskillnaden jämfört med de som har inkomst genom arbete, men enligt Vänsterpartiet är detta ett första steg i en mer långsiktig ambition att utradera skillnaden helt.

Totalt kommer förändringen att kosta en halv miljard kronor årligen, men hur den finansieras kommer man först att berätta när regeringens vårbudget presenteras. 

Moderaterna kritiska

Inom den borgerliga oppositionen är man kritisk mot den här åtgärden. En lägre skatt på sjukersättning kommer att minska incitamentet till att jobba, lyder den samlade reaktionen.

– Det är i och för sig bra att Vänsterpartiet nu vill sänka skatten, problemet är bara att man med det här bara sänker skatten för de som inte arbetar. Det blir ett slags motsats till arbetslinjen. Det stora samhällsproblemet i Sverige i dag är att det lönar sig för dåligt för människor med små- och medelstora inkomster att arbeta. Det är där som regeringen istället borde lägga fram förändringar, säger Johan Forssell, som är socialförsäkringspolitisk talesperson för Moderaterna, till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.