Vad är egentligen EU:s gröna taxonomi?

Uppdaterad
Publicerad

Ska kärnkraft klassas som hållbar energi, ska investeringar i svensk skog anses vara gröna och ska det vara miljövänligt att investera i naturgas? Alla dessa frågor är just nu på tapeten och allt kokar ner till att EU snart ska klubba igenom sin ”gröna taxonomi”. Men vad är det för något egentligen? 

EU:s gröna taxonomi är ett slags verktyg för att kolla om investeringar är miljö- och klimatvänliga. Syftet är att guida investerare så att pengar investeras i grönare verksamheter i stället för i verksamheter som inte är långsiktigt klimat- eller miljövänliga.

– I det ligger också att man kräver att stora företag och finansiella aktörer tydligare ska redovisa hur man bidrar till förbättringar i klimatet, säger Björn Sandén, professor i innovation och hållbarhet vid Chalmers tekniska högskola.

Taxonomin ska alltså avgöra vad som anses som gröna och hållbara investeringar inom hela EU, vilket har föregåtts av långa förhandlingar och lobbyande från olika brancher. Och Björn Sandén understryker att det inte är någon lätt sak att mäta hållbarhet.

– Både vetenskaplig kunskap och politiska värderingar ingår i de här bedömningarna. Därför blir det en svår förhandlingsfråga om de här definitionerna som kan få betydelse för framtida inversteringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.