Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Skogsindustrin står sig väl eftersom vi inte har så mycket import av insatsvaror”, säger Kerstin Hallsten, chefsekonom Skogsindustrierna. Foto: Svenson/Rönnqvist/SVT

Exportföretag gynnas av svag krona – gör jättevinster

Uppdaterad
Publicerad

Svensk exportindustri gynnas av den svaga svenska kronan. Den får vinsterna i exportföretagen att öka rejält, visar en granskning som SVT Nyheter gjort.

Det har blivit dyrare att köpa saker från utlandet och att göra en utlandsresa för vanligt folk. Det är den svaga svenska kronans fel. Men samtidigt har det varit bingo för de som säljer till utlandet, alltså exportindustrin.

För varje såld pryl eller tjänst som prissätts i den allt starkare amerikanska dollarn så växer vinsten när det räknas om till kronor. Viktigt för Sverige som land, eftersom halva den svenska ekonomin är beroende av export.

Tvåsiffrig ökning

SVT Nyheter har granskat ett par delårsrapporter från exportberoende bolag i olika branscher, verkstadsbolaget Atlas Copco, låsbolaget Assa Abloy och skogsbolaget SCA. De visar att den svaga kronan gett en positiv effekt och procentuellt ökat vinst och försäljning tvåsiffrigt.

Peter Malmqvist , som har en försiktig inställning till det nuvarande ekonomiska läget, menar att svenska bolag ändå ligger bättre till än utländska konkurrenter just på grund av den svaga kronan:

– Den förtjänst som man har på grund av den svaga svenska kronan syns i resultatet. Jag tycker att plattformen, när det väl vänder, är väldigt stark för svenska företag, säger Peter Malmqvist till SVT Nyheter.

Skogen vinnare

En vinnarbransch är skogsindustrin som sålde till utlandet för 170 miljarder kronor förra året. Det motsvarar 85 procent av vad de producerar. Branschen har ytterligare en fördel, menar Kerstin Hallsten som är chefsekonom på branschorganisationen Skogsindustrierna.

– Vi har ju inte så mycket import av insatsvaror som behövs för att tillverka produkten. Vi använder ju främst vår egen skog som insatsvara.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.