Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Shoka Åhrman, sparekonom SPP, om vad bunden och rörlig ränta påverkas av. Foto: SVT

Ekonomerna: Fed:s besked kan stärka dollarn – och försvaga svensk köpkraft

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska centralbanken The Fed må kämpa mot inflation men har inte glömt tillväxten. Det kan stärka dollarn vis-à-vis kronan som skulle göra importer till Sverige dyrare.

– I slutändan påverkar det priserna för svenska konsumenter, säger privatekonomen Shoka Åhrman i Morgonstudion.

Beskedet att styrräntan i USA höjs med 0,75 procent tufsade inte märkvärt till marknaden, enligt makroekonomen Elisabet Kopelman på SEB.

Dels var gårdagens besked ingen kioskvältare, dels fanns indikationer på att banken inte glömt bort att på sikt även värna om tillväxten.

– Det fanns en oro att The Fed skulle fokusera endast på inflation, säger Elisabet Kopelman i Morgonstudion.

– Men lite mjukare tongångarna dolde sig i budskapet från centralbankschefen Jerome Powell när han började prata om fem tecken på att tillväxten saktar in som de kommer att väga in i kommande räntebesked.

Svag krona svag köpkraft

Marknadens framtidstro kan stärka dollarn, enligt privatekonomen Shoka Åhrman på SPP. Skulle den svenska valutans värde ta sig en törn finns en risk för dyrare varor här hemma.

– När vi lever i den öppna ekonomi som vi gör och tittar på oss i Sverige handlar det om hur svenska kronan står i förhållande till dollarn, säger hon i Morgonstudion.

– Det påverkar importen.

Bolånen påverkas

Trots den amerikanska marknadens betydelse globalt påverkas priset på svenska bolån främst av Riksbankens beslut som i sin tur påverkar bolånegivares villkor. Så var fallet tidigare i somras när styrräntan höjdes som väntat.

– Det finns hushåll med större räntekänslighet och vi som konsumenter får helt enkelt prioritera var vi lägger våra pengar, säger privatekonomen Shoka Åhrman.

De som vill ta sig in på bostadsmarknaden kan ha svårt att leva upp till lånegivares skärpta krav. Och för de som tar sig in blir bördan tyngre än tidigare.

– Konkret innebär de här att det blir dyrare att låna, säger Elisabet Kopelman på SEB.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.