Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En rekordlågt värderad svensk krona i kombination med en accelererande inflation gör det svårare för svenska företag.

Dyra tider för importberoende svenska företag

Publicerad

En rekordlågt värderad svensk krona i kombination med en accelererande inflation gör det besvärligt för svenska företag som verkar på en internationell marknad och handlar mycket med amerikanska dollar. 

– Framförallt är det att vissa råmaterial och vissa insatsmaterial förändras. Det finns mängder av komponenter som bara handlas i dollar och därmed får de ett högre pris, säger Sven Kristensson, vd på Nederman.

Helsingborgsbaserade Nederman tillverkar produkter för industriell luftrening med hela världen som marknad. Företaget har en hel del tillverkning i USA och det gör att den ekonomiska påverkan av den svaga svenska kronan mot dollarn blir mindre än vad den annars skulle vara.

– Det vi måste göra är naturligtvis att jobba med prissättningen och se till att vi kan hantera det på ett anständigt och bra sätt. I övrigt så kan man ju på längre sikt fundera över i vissa fall att hitta andra leverantörer som är i andra valutaområden, säger Sven Kristensson.

Svagaste kronan på över 20 år

Inte sedan under åren 2001-2002 i it-kraschens spår har kronan varit så lågt värderad mot den amerikanska dollarn som nu. Då kostade en dollar under långa perioder mellan 10 och 11 kronor. Den senaste tiden har dollarkursen återigen legat på de nivåerna. En viktig orsak till att kronan är så lågt värderad nu är, enligt ekonomer SVT talat med, att Riksbanken under lång tid har satt en mycket låg ränta.

– Man har haft en väldigt låg ränta, under lång tid minusränta, och man har sagt att man vill ha en svag valuta för att skapa inflation. Det här har minskat aptiten från omvärlden att köpa svenska kronor, säger Robert Bergqvist, senior ekonom på SEB. 

Anpassar sig till situationen

På luftfiltreringsföretaget Nederman tar man ändå det skakiga ekonomiska läget med ro. Det gäller bara att anpassa sig.

– Det här är saker och ting som är naturliga förändringar i en ekonomi och vi kan inte påverka det. Därför så anpassar vi oss till den rådande situationen, säger Nedermans vd Sven Kristensson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.