• Viktigt meddelande:

    Det är en kraftig brand i ett radhus i Stenby i Eskilstuna, med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vänsterpartiets budget 37 miljarder högre än regeringens – här förklarar V:s ekonomisk-politiska talesperson varför Foto: Firat Celik/SVT

Vänsterpartiet presenterar skuggbudget

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet föreslår en extra utbetalning på 1 000 kronor till de pensionärer, sjuka och arbetslösa som har minst resurser. Dessutom vill partiet ha ett mål för arbetslösheten på under 4 procent.

Vänsterpartiet föreslår en extra tusenlapp till de pensionärer, sjuka och arbetslösa som har lägst inkomster, till exempel de med garantipension och personer som har haft aktivitetsstöd under det första halvåret i år.

Utbetalningen borde ske så snart som möjligt, anser V i sitt alternativ till regeringens, Centerns och Liberalernas vårbudget. Förslaget bedöms kosta runt 1 miljard kronor.

Vill halvera arbetslösheten

En annan punkt i V:s budgetmotion är att den ekonomiska politiken borde sikta mot full sysselsättning. Partiet anser att målet borde vara en arbetslöshet på mindre än 4 procent för åldrarna 16-64 år, alltså ungefär hälften av vad dagens arbetslöshet ligger på.

Vänsterpartiet tycker att regeringens politik för att skapa jobb och minska arbetslösheten ekar tomt.

– Regeringen har kapitulerat. Sverige har inte haft full sysselsättning sedan början av 90-talet. Det är förödande, säger Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson.

Och sysselsättningsgraden borde ligga på minst 84 procent, anser V.

– Vi menar att det behövs minst två mål, ett för arbetslösheten och ett för sysselsättningsgraden. Arbetslösheten kan sjunka även om inte sysselsättningen ökar för att folk helt enkelt ger upp, säger Ulla Andersson (V).

Satsar på vården

Flera av förslagen handlar om satsningar på vården och äldreomsorgen. Enligt V handlar det om sammanlagt drygt 9 miljarder kronor. Pengarna ska bland annat användas till att öka bemanningen, komma åt problemet med ofrivilligt delade turer och en extra semestervecka till de som arbetat hårt under pandemin.

– Det räcker inte med ryggsäckar och blomsterlökar, som man fått som tack. Det räcker inte heller med applåder, säger Ulla Andersson.

Dessutom föreslås 3,4 miljarder kronor till järnvägen, 3 miljarder till kollektivtrafiken, 1 miljard ytterligare till att bygga hyresrätter, 500 miljoner till elbussar och 300 miljoner till laddinfrastruktur för elbilar.

– Det är stora behov i välfärden, säger Ulla Andersson och nämner bland annat att fler anställda, många nya äldreboenden och skolor behövs framöver.

Hon kritiserar att mycket av regeringens stöd till välfärden är tillfälliga och kortsiktiga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer