För två år sedan presenterade moderatledaren Ulf Kristersson och partiets ekonomisk-politiske talesperson Elisabeth Svantesson 2019 års skuggbudget. I dag är det dags igen. Foto: Pontus Lundahl/TT arkiv

Moderaterna lägger fram sin skuggbudget

Uppdaterad
Publicerad

Att få fart på den svenska ekonomin efter pandemin  och halvera antalet långtidsarbetslösa är huvudmålen i Moderaternas vårbudgetmotion.  Förutom ett jobbpaket på 10 miljarder kronor innehåller den också satsningar på trygghet, bland annat höjda polislöner.

Moderaterna bedömer att coronakrisen riskerar att orsaka en ännu djupare lågkonjunktur och högre arbetslöshet än befarat, och man håller regeringen ansvarig för misslyckandet.

– Parallellt med att vi förlorat många liv i Sverige har vår ekonomi också utvecklats sämst bland de nordiska länderna, säger partiledaren Ulf Kristersson.

Bland de större satsningarna i M:s skuggbudget finns ett jobbpaket värt 10 miljarder med målet att på tre år halvera antalet långtidsarbetslösa. I mars uppgick dessa enligt M till 182 000 personer, en ökning med nästan 20 procent på ett år.

Bristande integration

– Långtidsarbetslösheten är ett riktigt hot och Sverige utvecklas sämre än många andra EU-länder. Om inte fler kommer i arbete kommer det urholka välfärden, säger partiets ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Hon och Kristersson pekar ut bristande integration och hög invandring som viktiga skäl till att två av tre långtidsarbetslösa är utrikes födda. I samband med finanskrisen för tio år sedan var motsvarande andel en av tre.

– Vi måste också se till att vi har en låg invandring, vi måste se till att ha en bidragsreform där man kvalificerar sig till bidrag, bidragstak, språkkrav och utbildningsplikt så att man anpassar sig till arbetsmarknaden, säger Svantesson.

Satsning på rättsväsendet

Moderaterna  presenterar också satsningar på rättsväsendet som ett led i kampen mot den organiserade brottsligheten. Skuggbudgeten innehåller därför bland annat en ytterligare satsning på höjda polislöner till en kostnad på 350 miljoner kronor.

Dessutom 400 miljoner till att förstärka polisen tekniska förmåga att utreda grov brottslighet och lika mycket för att effektivitera Tullverket.

Med dagens parlamentariska läge har innehållet i skuggbudgeten ingen praktisk betydelse för Sverige, den är endast en fingervisning om vilken politik Moderaterna skulle vilja driva om de satt i regeringsställning.

Uppfräschad arbetslinje

Enligt SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein var det mesta av skuggbudgetens innehåll förslag som Moderaterna presenterat redan tidigare.

– Till stor del är det Alliansens gamla arbetslinje som man förnyar något. Bland annat med en jobbpremie med inspiration från Danmark för personer som går från bidrag till arbete.

Se presskonferensen i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.