SD: Bara svenska medborgare ska ha rätt till vissa bidrag

Uppdaterad
Publicerad

Bara svenska medborgare ska ha rätt till barnbidrag, bostadsbidrag och garantipension. Det anser Sverigedemokraterna som i sin budgetmotion kraftigt vill begränsa rätten till olika bidrag för personer som inte är medborgare.

Förslagen syftar till att göra Sverige till ett mindre attraktivt land att invandra till.

”Genomförs förändringarna kommer Sverige bli ett mindre attraktivt land att söka sig till om man letar efter länder med höga bidragsnivåer, vilket kommer att innebära att migrationen minskar”, skriver partiledaren Jimmie Åkesson och partiets ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

”Vår utgångspunkt är att barnbidraget, bostadsbidraget, efterlevandestödet, föräldrapenning på lägsta- och grundnivå, äldreförsörjningsstödet, bostadstillägget för pensionärer, garantipensionen, garantiersättningen i sjuk- och aktivitets­ersättningen enbart ska ges ut till svenska medborgare och medborgare i EU/EES-länder”, skriver de.

Besparingen av förslagen beräknas bli 7–8 miljarder kronor per år. Samtidigt konstaterar Åkesson och Sjöstedt att en del av kostnaden vältras över på kommunerna, som då måste kompenseras, vilket minskar besparingen för staten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.